12 Eylül 2024 Perşembe

İngiltere Fatihi William ve meşhur Bayeaux İşlemesi

 


Rollo’nun soyundan gelen William Norman Dükü Robert’in oğluydu. Birden cok kadınla evlenme ve evlilik dışı ilişkiler sürdürme adeti Vikinglerde vardı. Bir eşi İskandinav kökenli diğeri Fransız veya İngiliz olanlarda vardı yaşadıkları yere göre. Bazısının bizim padişahlar gibi köle statüsünde olan kadınlarla da ilişkileri vardı. Bu sebeple çok sayıda çocukları oluyordu. William’ ın babası Robert Constantinople üzerinden Kudüs’e ziyaret etmeye karar verdi. O devirde Normanlar arasında Kudüs’e hacca gitmek adeti yaygınlaşmıştı. Bizanslılar Normanların gelişinden çok da hoşlanmıyorlardı. Belki savaşçı yağmacı bir ırk olmalarından dolayı olabilir.

Robert yola çıktığında William yedi- sekiz yaşındaydı. Robert giderken yolda başına bir şey gelirse oğlunun tahta geçmesi garanti olsun diye baronlarına William a bağlılık yemini ettirdi. Robert hac ziyaretinden dönüştü İstanbul a varamadan İznik’te rahatsızlanarak öldü.( O zamanki adı Nicae)

Baronlar William ın yaşının küçük olması ve Robert in William ın annesiyle resmen evli olmayışı dolayısıyla onun liderliğini kabul etmek istemediler. Bazısı da çocuğu dük olarak kabul edip kendileri idare etmek istediler. William kendisini kabul ettirmek için bir mücadele verdi. Büyüdükçe çıkan isyanları bastırdı. Komşuları Flander (Flandra- günümüzde Belçika’nın Kuzey Denizi kıyısında yer alıyor) Kontu’ nun kızıyla evlenerek gücünü arttırdı Yine Normandiya bölgesinin komşusu Maine bölgesini topraklarına kattı 1060 lı yıllarda İngiltere’ deki taht kavgalarından ve o sırada tahtta bulunan Edward’ ın çocuksuz olmasından yararlanarak İngiltere tahtında hak iddia etmeye başladı.

1066 yılında Edward’ın ölümü üzerine adayı işgal ederek aynı yılın Noel’inde İngiltere kralı Birinci William olarak taç giydi.

Böylece aynı hanedan hem İngiltere’yi hem de Normandiya yı idare etmeye başladı. İngiltere Kralı olarak Fransız Kralı ile eşit mevkide, Normandiya Dükü olarak kralın hizmetindeydi.

İngiltere de yeni kaleler inşa ettirdi. Normanları getirerek ülkede yeni bir asiller zümresi oluşturdu. Saray dili Fransızca oldu. Kilise’ye piskopoz atamaları yaptı.

1028 yılında doğan William 1087 yılında öldü.

William Kardeşleriyle


William'ın eşi Matilda ve yardımcıları tarafından yapıldığı sanılan Bayeux İşlemesi (Bayezux Tapestry) 70 metre ölçüsünde duvara asılan büyük bir kilimdir. O devirden kalan en önemli sanat eseri ve William ın hayatının resmedildiği önemli bir tarihi belgedir. Aslı Aslı Fransa'nın Bayeux kentindeki Musée de la Tapisserie de Bayeux da sergilenmektedir.

Görseller Bayezux işlemesinden alınmıştır.


İngilter'yi işgale hazırlanan Normanlar şarap ve silahlarını taşıyorlar

Hastings Savaşı


 


 Stem stitch ya da back stitch denilen arka dikiş tekniğiyle yapılmış ince işleme



Halley's Comet
Bu kuyruklu yıldızın o sene görülmesi Avrupa'da heyecan yaratmış, başlarına kötü birşey geleceğini düşünmüşler. Hasting savaşıyla aynı zamana denk gelen bu olay, Harold için hezimet, William için zafer habercisi olmuş




Battle of Hastings







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder