15 Eylül 2024 Pazar

Matilda'nın Hayatı İkinci Bölüm

 


William’ın 1066 yılında İngiltere’yi işgal etmesi ve aynı sene İngiliz Kralı olarak tahta geçmesiyle birlikte aynı hanedan hem İngiltere’nin hem de Normandiya’nın hâkimi olmuştu. William topraklarını ayırarak ii oğlu arasında paylaştırdıysa da Henry kardeşlerini alt ederek yeniden her iki yakaya da hâkim olmuştu. İki tarafı da birden idare ediyor, Normandiya ile İngiltere arasında gidip geliyordu. Matilda’nın kendinden bir yaş küçük erkek kardeşi William da babasıyla birlikte Normandiya ya gitmişti, geri dönüşlerinde ayrı ayrı gemilerle yola çıktılar. Kral’ın gemisi hareket ettikten sonra William ve adamları içmeye ve eğlenmeye devam ettiler.

Yola çıkmaya karar verdiklerinde bütün gemi mürettebatı da dahil olmak üzere herkes sarhoştu. Gemi Normandiya açıklarında kayalıklara çarpıp battı. Tahtın veliahdı olan ve evlilik birliği içinde doğmuş olan tek oğlunun öldüğü krala söylenemedi. Sonunda bir genç çocuğu kralın önüne doğru ittirdiler o korkarak kekeleyerek kötü haber verdi.

Bu olay tarihe Beyaz Gemi Faciası olarak geçti. Sonraki devlet adamları hiçbir geminin batışı İngiltere’nin başına bu kadar bela açmadı dediler.

Taht vârissiz kaldı.

1225 yılında Alman İmparatoru ölünce, Matilda ülkesine geri döndü. Babası baronları toplayıp kendi ölümünden sonra tahtını kızına bırakacağını söyleyerek onlardan Matilda’ya bağlılık yemini etmelerini istedi. Bu görülmemiş bir şeydi. “Hükümdarlık babadan oğula geçer ama babadan kıza geçmez” dediler. Yemin etmek istemediler ama mecburen o yemini ettiler.

Ingilizce’de Queen kelimesi Kral’ın eşi anlamındaydı ve bir kadının kendi başına kraliçe olması pek akla sığmıyordu o dönemde.

Gene de bir erkek çocuğu garanti etmek için Henry kızını bir kez daha evlendirmeye karar verdi. Bu sefer damat olarak Anjou kontu olan Geoffrey’i seçti damat olarak.

Geoffrey’ nin memleketi Anjou Normandiya nın güneyinde yer alıyordu Arada kalan küçük Maine bölgesini zaten Normandiyalılar ele geçirmişti. Şimdi bu komşu kontlukla aralarında evlilik dolayısıyla akrabalık kurmakla ilerde imparatorluğu daha da geliştirme şansı doğmuş olacaktı.

Matilda yakışıklı Geoffrey diye bilinen ancak kendisinden yaşça küçük olan Anjou Kontuyla babasının emriyle evlendi. Artık unvanlarına bir de Anjou kontesi eklendi. Ancak bu unvanı kullanmadı. Yaşamı boyunca İmparatoriçe Matilda, İngiltere Kralı’nın kızı denmesini tercih etti.

Devamı var.

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder