12 Eylül 2024 Perşembe

Vikingler

 


Çocukken, filmlerde çizgi romanlarda görüp de bir masal kahramanı olarak düşündüğümüz sarı saçlı mavi gözlü boylu poslu kuvvetli Viking savaşçıları aslında gerçekti ve sekizinci yüzyıldan başlayarak on birinci yüzyıl sonuna kadar Avrupa’ya korku yaymıştı. Denizcilikte çok başarılı olan Vikingler, İskandinav ülkelerinden büyük gemilerle gelip İngiltere, İrlanda ve Fransa kıyılarına baskınlar yapıyor, daha küçük teknelerle ırmaklara girerek Avrupa içlerine kadar iniyor yağmalayıp geri dönüyor, kız kaçırıyor, köle olarak aldıkları insanları başka ülkelere satıyorlardı.

Rollo


885 yılının Kasım ayında Seine nehrinden girerek Paris’e kadar gelip şehri kuşattılar. Aylarca süren kuşatmadan sonra Kral Charles (Charles the Fat -Şişman Charles 881-887 yılları arasında kral olmuştu) geldiyse de bunlarla savaşmayıp, ırmaktan ilerlemelerine müsaade etti. Kendisi Monmarte'da askerleriyle birlikte bekledi. O sırada  Burgundy şehrinde ayaklanma vardı kral bunu bastırmak istiyordu ve Vikinglerin oraya gidip yağmalamaları işine geldi. Ayrıca Paris i yağmalamadan  çekip gitmeleri için yüklü bir miktarda gümüş vermeyi de vaat etti. Dönüşte vaadini tutup gümüşleri verdi 

İle de Cité


Paris in savunma açısından coğrafi özelliği bugün Notre Dame katedralinin üzerinde bulunduğu İle de Cité denilen adadan geliyor. Bu adadan kıyıya yapılan köprülerle gemi trafiğini kapatıp geçişlere mâni olmak mümkün. Bu uzun süren kuşatmada hem halk hem de Vikingler zorluk çekmişti, hastalıklar yayılmıştı. Kralın bu şekilde davranması halkı da kızdırdı. Ondan sonraki zamanlarda insanlar hep kendi şehirlerini nasıl koruyacaklarını düşünür oldular.



Vikingler 911 yılında hem Chartes şehrine hem de yeniden Paris’e saldırdılar. Artık bu savaşlardan bıkan Fransızlar artık Vikinglerle bir anlaşma yapmaya karar verdiler. Buna göre Vikingler Normandiya bölgesinde şimdiye kadar aldıkları yerleri koruyacak, Hristiyan olacak, Krala bağlılık yemini edecek ve bir daha kralın topraklarına saldırmayacaklardı. Dönemin Kralı 3..Charles (Charles  the Simple- 898 922 yılları arasında hüküm sürmüştür) bu yüzden çağdaşları tarafından eleştirilmiş, “Niye ülkeni koruyamadın da, bu vahşi paganların yerleşmesine izin verdin?” denilmiştir.

 Vikinglere kuzeyli anlamında Northmen veya Norsemen deniyordu. Normandiya bölgesi de adını bu kuzeylilerden aldı. Zamanla Rouen şehri Normanların başkenti oldu. Rollo Hristiyan olunca Robert ismini aldı. Vikingler yerli halkla karışarak Fransızca konuşmaya başladılar.

Rollo kralın izniyle, Norman Dükü oldu ve bölgedeki diğer Vikinglerin Fransa kralına saldırmayacağına dair söz verdi, onların da lideri oldu. Anlaşmaya göre Kralın kızı Gisela ile de evlendi.

Rollo 860 ile 933 yılları arasında yaşamış, doğum tarihi tahmini olarak hesaplanıyor. Onun soyundan gelen William, ileride 1066 yılında İngiltere’yi fethedecek, İ İngiliz tarihini değiştirecek ve William the Conqueror- İngiltere Fatihi olarak anılacaktı.

Rouen Katedrali -Ressam David Roberts


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder