Açıklamalar Cennet Kanto 25
İlahi Komedya’da felsefedeki dört büyük erdemin,
Wisdom -Bilgelik
Fortitude -Cesaret/ Kuvvet
Temperence- Nefse Hakim Olma
Justice- Adalet
yanı sıra üç Hrıstiyanlık ilkesi anlatılır:
Faith-İman
Hope-Umut
Charity- iyilik
Bunlar esasında evrensel ilkelerdir.
Bir önceki bölümde Aziz Peter Dante’nin imanını sorguladı.Sadece inanç yönünden değil felsefi temelde de Dante neden inandığını açıkladı.
Bu bölümde Umudun simgesi kabul edilen St. James Dante’yi Umut konusunda imtihan ediyor.
Kanto’nun başında Şair önce kişisel umudun anlattı. Artık ömrünün sonuna yaklaşmıştır. Yaşı genç olmasına rağmen; (1265-1321 yılları arasında yaşamış, 56 yaşında) Cennet’in son bölümünü yazdıktan sonra Verona’ da sürgünde ölmüş.
Umudu tekrar Floransa’ya memleketine dönebilmek; vaftiz olduğu St. Geovanni (Hazreti Yahya) vaftizhanesine gidebilmek ve orada başına en büyük şairlere takılan Defne dalından tacın takılması.
Daha güçlenmiş olarak dönebilmeyi karşılarında kendisini kuzu gibi gördüğü kurtlarla mücadele edebilmeyi istiyor.
Yazmış olduğu eserin büyüklüğünün farkında, Komedya’nın getireceği başarının kendisine memleketine dönmekte sürgün kararının kaldırılmasında yardımcı olacağını ümit ediyor.
Ama maalesef bunların hiç biri olmuyor, memleketine dönemeden sürgünde ölüyor. Yine de bu dizeler şiirin en güzel dizeleri arasında.
İki ilkeden İman ve Umut birbiriyle bağlantılı ‘Sana şah damarından daha yakın’ olan Allah’a iman ettiğimiz için umut edebiliyoruz, Onun için dua edebiliyoruz. Bu ikisinin yakınlığından dolayı Aziz Peter ve Aziz James beraberler, iki ışık halinde görünüyorlar.
İncil de Epistle of James- Aziz James’in Mektupları bölümü var. Gene İncil de adı geçen 6 değişik James varmış. Buradaki James’in Isa’ nın kardeşi olan ve daha sonra Kudüs Kilisesinin başkanlığını yapmış olan James olduğu sanılıyor.
Gene Hristiyan inanışınca Isa’nın en çok güvendiği üç kişi olarak Peter, James (the Lord’s Brother) ve John (Hazreti Yahya) sayılıyor. Bu üçü de üç Hrıstiyanlık erdemini simgeliyor.
Peter- Faith/ İman
James- Hope/ Umut
John(Hazreti Yahya)- Charity/ İyilik
İyilik de sevgiyle aşkla beraber sayılıyor. Sevgi olmadan iyilik olmaz deniyor.
İlk soru:
Umudun Var mı?
Bu soruya Dante’nin tevazusu gereği cevap veremeyeceğini düşünen Beatrice onun yerine cevap veriyor
“Tabii var; olmasa Cennet’e kadar nasıl gelebilirdi?” diyor.
Diğer sorular
Umut Nedir?
Umudun Kaynağı Nedir?
Mısır- Kudus
Araf’ta özellikle olduğu gibi Komedya’nın tamamında Araf suresinde anlatılan Hazreti Isa’nın kavmini Mısırdan çıkartması kölelikten kurtarması tek Tanrıya imanı öğretmesi ve çölü geçerek İsrailoğullarının Vaad edilmiş Topraklara Kudüs’ e ulaşması, bu süreçte çekilen çileler önemli bir motif.
Burada Dünya’dakilerin durumu Mısır daki kölelik gibi. Vaad edilen toprak; asıl varılmak istenen ve imanı simgeleyen yer Kudus/ Cennet.
Vaftiz Edilme Adeti
Vaftiz edilen bebekler dine girmiş sayılıyor ve bebeğin suya sokulup çıkarılması Kızıldeniz’in yarılıp Musa’nın kavmini geçirmesini simgeliyor bu hadiseyi anlatan sözler söyleniyor suya sokma esnasında.
Dante de Floransa da doğmuş St. Geovanni- Hazreti Yahya Vaftizhanesinde vaftiz edilmiş.
Şimdi de Komedya’ yı tamamlamakla iman bakımından da bir anlamda böyle bir aşamadan geçmiş oluyor.
Umut Nedir? sorusunun cevabı;
Umudun amacı, Allah rızasını almak; Cennet e varmak en büyük umut bu olarak açıklanıyor.
Umudun Kaynağının Allah olduğu anlatılıyor ilahilerle Zebur’dan Tevrat’tan İncil’den örnekler veriliyor.
Olmayan bir şeyi niye görmeye çalışıyorsun
O zamanki efsaneye göre Hazreti Yahya’ nın Cennet’ e bedeniyle gittiğine inanılıyormuş. Bedenim dünya da diyor. O da herkes gibi ruhu bedenden ayrılarak Cennet’e gelmiş.
Resim: Verona, Italya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder