13 Mayıs 2016 Cuma

"Bi-taraf olan bertaraf olur" anlayışı

"Bi-taraf olan bertaraf olur" diyor hep, kendi hayat felsefesini yansıtıyor. Yani " Bir konuda tarafsız olanın o konuda söz söylemeye hakkı olmaz" demek istiyor, çünkü konuya objektif bakmayı bilmiyor.
Taraf olmak kolaydır herkes taraf olabilir, işine gelen tarafı ya da hoşuna giden tarafı hemen tutabilirsin, Insan menfaatini çok kolay hemen ilk bakışta kavrayabilir. Zor olan meseleyi iki tarafli görmek objektif bakabilmek. Onun icin daha iyi eğitim gerekir daha bilimsel düşünme kabiliyeti gerekir felsefe gerekir, toplum menfaatini kendi kişisel menfaatinin üzerinde tutabilecek bir ahlaki olgunluk gerekir; toplumun ilerlemesini de o saglar.
Bir konuda söz söyleme yetkisi, taraf olanlar kadar, taraf olmayan konuya objektif bakan bağımsız gözlem yapanlara da aittir. Hatta ikinci gruba daha çok aittir.
O niye birinci yolu tercih ediyor?
Çünkü kavgacı bir kisiliği var ve kavga her zaman ona oy olarak geri döndü. Kavgacı kişilik hep menfaatine oldu. Bu yöntem kendisi icin calıştığı için, aynı yönde devam etti.
O da yasadığı toplumun bir ürünü; serde Osmanlılık var, "Ya devlet başa ya kuzgun leşe" anlayışı; "Bir bayramlık gömlek bir idamlık gömlek" düşüncesi bilinçaltında aradan asırlarda geçse kolay silinmiyor...Sözün kısası bir üst basamağa çıkamıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder