2 Nisan 2018 Pazartesi

Arafın son bölümü




Bu bölümde diğer ruhlarla beraber Dante’ nin arınması tamamlanmıştır.
Daha önce Papalığın merkezinin Fransa krallarının isteği üzerine Roma’ dan  Fransa’ nın Avignon kentine taşındığını görmüştük.
Bu hadisenin sembolik olarak canlandırılması üzerine, Beatrice ve nedimeleri büyük bir üzüntü duyuyorlar.
Kudüs

Nedimeler “Deus venerunt gentes” ilahisini okuyorlar. Bu Roma askerlerinin MS 70 yılında Kudus’ e saldırarak mabetleri yıkmasını anlatıyor. Hazreti Isa nın çarmıha gerilmesinden sonra (30- 40 sene sonra) Kudus’ un de başına bir felaket geliyor
Nedimeler bu ilahiyi bitirince Beatrice ayağa kalkarak, Hazreti Isa’ nın havarilerine söylemiş olduğu “Modicum et non videbitis me...” sözünü söylüyor -bir süreliğine beni göreceksiniz, sonra görmeyeceksiniz sonra gene göreceksiniz -diyor Paskalya bayramında kutlanılan Isa'nın dirilişini havarilerine haber vermesi bu sözlerle oluyor.
Bu iki olayin klisenin Avignon’ a gitmesiyle birlikte düşünülmesi gerekiyor  bu kantoyu anlamak için. İlkinde çarmıha gerilme hadisesiyle,  Roma’ dan ayrılış (yani ölüm kadar kötü) Sonra ki Roma’ ya geri dönüş ve yozlaşmadan kurtulma- düzelme “Diriliş’e” benzetiliyor
Rubens Resurrection- Hazreti Isa diriliyor Romalı askerler kaçıyor

“Kartal varissiz kalmayacaktır”diyor Beatrice. Gelecekte Roma imparatorluğunun da bir varisi olacaktır güçlü bir devlet kurulacaktır demek istiyor.

500- 10- 5
Bütün bu şifreli anlatımlar içinde bugüne kadar çözülemeyen bir şifre  bu rakamlar.
Beatrice gelecekte devleti kurtaracak olan kişiyi bu numarayla ifade ediyor.
Bu 515 sene sonrası mıdır ,1300+ 515+ 1815 yılı mı; yoksa 1515 mi ; yoksa tarihle ilgili değil, bu kişinin şahsıyla ilgili bir numara mı bilemiyoruz.
Hatırlama ve Unutma simgesi olarak Lethe ve Eounes ırmakları var. Mitolojideki Lethe ırmağı kötü hatıraların ve günahın unutulması için burada diğer ırmakta iyiliğin hatırlanması ve insanın iyi özelliklerinin kuvvetlendirilmesi için kullanılıyor.
Ruhlar Cennet’e girmeden önce ilk olarak Lethe’ nin suyundan içiyorlar sonra Eunoe'nin. Bu ırmaklar birbirinden ayrılıp birleşiyor, sonra gene ayrılıyor, bu da hep insanın unutup, yeniden hatırlamasıyla ilgili. Dine yönelmek, sonra uzaklaşmak, sonra yeniden yönelmek anlamında.
Araf' in ilk bölümlerinde de görmüştük; " İnferno" Mısır' daki köleliği;  "Purgatory-Araf" "Musa Peygamberin  kavmini (Kızıldenizi yararak geçirmesi nden sonra) çölde geçen kırk seneyi; en son "Paradiso-Cennet" te "Vadedilen toprakları" simgeliyor.
O çölde geçen süre de Musa’ nın kavmi, zaman zaman  Allah’in birliğini şaşırıp unutuyordu, tekrar Mısır a dönmeyi tekrar puta tapmayı düşünüyorlardı sonra Musa nın dağdan dönmesi üzerine tekrar hatırlıyorlar. (Araf Suresi)
Bu yazıyla birlikte Araf bölümünü tamamlıyoruz.  Bir sonraki bölüm olan "Paradiso" yani Cennet’ te buluşmak üzere tüm okuyuculara teşekkürler.

Elif Mat


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder