31 Ağustos 2023 Perşembe

Emrin olur gülüm başüstüne

 Bir yol çizilmişti William’a. Kayahan’ın “emrin olur gülüm başüstüne” şarkısında müzik biraz gizemli başlar sanki orada korkutucu birşeyler olacaktır. William’ın kaderine de fırtınalar düşecektir.

Mezuniyetin ardından üniversite’de bir iş bulunur, lojman tutulur ve iki genç evlenirler. Bu arada hesapta olmayan bir şey olur Julia’nın küçük kardeşi Cecilia hamile kalır.



 Ne?! Herşeyin düzgün, sıralı gitmesine, kitapta yazdığı gibi olmasını isteyen Julia için bu imkansız birşeydir. Cecilia evlilik dışı bir ilişki yaşamış, hamile kalmış ve çocuğunu kendi büyütmeye karar vermiştir. Bu haber anne Rose’u deliye döndürür. O öfkeyle, Cecilia’yı evden gönderir. Bağımsız bir karakter yapısına sahip olan Cecilia, bir komşunun evinde bir oda tutarak hayatına devam eder. Evlenmeyecektir. Ne iş yapacağı konusu ise açıktır. Okulu falan boşver, ressam olarak hayatını kazanmaya kararlıdır.

Julia düşünür, kendisinin de bir bebeği olursa aileye yeniden ahenk gelebilir diye hayal kurar ve William’a bir bebek istediğini söyler. Bu haber genç adamı şaşırtır, çünkü henüz yeni evlenmiş, ayakları üzerine durmaya çalışıyorlarken ve daha çok gençken böyle bir şeye hazır değildir. Ama herzamanki gibi eşinin isteklerine karşı koymayı düşünemez ve bu durumda da sessizliği tercih eder.

Önce Cecilia’nın kızı İsabel, sonra da Julia ve William’ın kızları Alice dünyaya gelir ve işler ondan sonra karışmaya başlar.

Bu romanda yazar hep ölümle doğumu eşleştirmiş. William’ın doğumundan hemen sonra ablasının ölümü gibi İsabel’in doğumundan hemen sonra dedesi Charlie hayatını kaybediyor. Charlie eşi Rose gibi çocuklarına karşı sert bir baba değildi. Kızının evden ayrılmasını istemedi ama ona destek olmaya da ömrü vefa etmedi.

Bu ölüm üzerine Rose’un artık sabrı taşmış olur, evi satıp Florida’ya taşınmaya karar verir. Eşi ölmüş, bir torunu olmuş, diğer torunu da yoldayken çocuklarının kendisine halen daha ihtiyacı varken, o kapıyı çekip gitmeyi tercih etmiştir. Bu durumda diğer kızlar Silvia ve Emeline de bir anda evsiz kalmış olur. Emeline Cecelia ile birlikte aynı yere kiracı olarak gider, Silvia ise biraz Julia’larda kalarak, durumu idare etmeye çalışır.

Silvia da üniversiteye gitmek ister ama o Julia gibi burs kazanamamıştır. Kütüphanede çalışarak para biriktirmektedir. Emeline ise çocuk yuvasında çalışmakta ve çocukları çok sevmektedir.

Julia’nın bebeği Alice doğduğunda, kızkardeşleri özellikle Silvia kendisine yardımcı olur. William gece gündüz çalışır. Üniversite’de kariyer yapmak, evi geçindirmek, bir yandan gece bebek sesiyle uykusuz kalmak, onu giderek daha da yormaya, bunaltmaya başlamıştır.

Julia ise tamamen bebeğiye meşgul, sanki başka bir alemdedir. Giderek birbirlerinden uzaklaşmaya başlarlar. William teselliyi gene basket sahasında arar. Boş vakitlerinde spor salonuna gider, gide gele kendisini dizi için tedavi eden fizyoterapistle arkadaş olur. Bu konuya ilgi duyar ve artık sporculara biraz da fizyoterapistin gözüyle bakmaya başlar. Üniversite, yıldız sporcularına önem vermekte, spor kazalarını önlemek için araştırmalar yaptırmaktadır.

Bunun için sporculara önceki yaralanmaları hakkında sorular sorulması, varsa bazı zayıf noktalar vücutta o bölgelerin güçlendirilmesi gerekmektedir.

Bir gün dersten sonra William, üniversitenin parkında, bir bankta eski hocasıyla oturup sohbet etmeye başlar ama gerisini hatırlamaz.  Geceler boyu uykusuzluk sonunda dayanılmaz hale gelmiş ve o bankta uyuyakalmıştır. Ondan sonra işini aksatmaya başlar. Aslında yaşadığı bir depresyondur ve çevresindekiler durumu anlamazlar, zaten sessizliğini korumakta, kimseye birşey söylememektedir.

Bir gün gelir devam edemez. Julia’ ya bir not bırakarak, ayrılmak istediğini söyler, bir zarfın içine de babasının daha önce kendisine evlenme hediyesi olarak gönderdiği on bin dolarlık çeki koyar. Bu çekten Julia’ya daha önce bahsetmemiştir. Babasının parasını istemez ve o nedenle çeki bankaya yatırmayı da düşünmemiştir bugüne kadar ama artık Julia’yı terkettiğine göre ona bu çeki vermesi gerekmektedir. Julia’nın ve kızının geçimleri için başka bir çaresi yoktur.

Notu ve çeki bıraktıktan sonra arkasına bakmadan gider.

 

Adını yazmışlar gökyüzüne Fırtınalar düşmüş kaderime Yolumu çizmişsin sen yine Emrin olur gülüm, emrin olur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder