23 Temmuz 2016 Cumartesi

Dante ve Romalı Şair Virgil


İlahi Komedya
Dante



Kanto 1

Dante ve Virgil'in karşılaşması




Şair ömrünün ortasına geldiğinde (yani 35 yaşında- Incil’e göre insan ömrü 30+30+10=70 yıldır) kendini kaybolmuş hisseder. Karanlık bir ormanın ortasında yapayalnızdır; doğru yolu kaybettiğini anlar. Nasıl kaybolduğunun da farkında değildir. Sadece korkulu bir yerde, bir vadide kendine bir çıkış yolu aramaktadır.
Karşısında büyük bir dağ vardır. O dağa tırmanarak bu kuytu ormandan kurtulmak ister, dağın eteklerinde güneş parlar ve Dante umutlanır cesaretini toplayıp tırmanmaya başlar Yokuş yukarı çıkarken üç tane canavarla karşılaşır. Bunlardan biri leopar, biri aslan biri de dişi kurttur. Çaresizlik içinde geri döner.

Tekrar karanlık vadide kalmıştır. O sırada ormanın içinde bir insan silueti belirir. Onunla konuştuğunda bunun yaşayan biri değil, meşhur Romalı şair Virgil’in ruhu olduğunu anlar. Virgil Dante’nin en çok sevip, takdir ettiği şairdir. Çok heyecanlanır ve ona başına gelenleri anlatır. Virgil der ki; “ bu dişi kurt Cehennemden çıkmadır ve karşısına her geleni öldürmektedir. Ama bir gün onun da birisi hakkından gelecektir. Çok kuvvetli bir köpek belirecek ve bu tehlikeli dişi kurdu öldürüp tekrar gerisin geri ait olduğu yere Cehenneme yollayacaktır.”
Tehlike vardır ama Virgil  “yine de bu tepeyi tırmanmak lazımdır ve başka bir yol tercih edilmelidir” der. Bu durumda Dante’ye yardım etmeyi vaad eder. Tabii bu iş kolay olmayacaktır. Sonunda feraha ulaşmak icin önce Cehennem'den geçecekler, orada en ağır şekilde cezalandırılanları görecekler sonra Araf’a gidecekler daha az ceza alanları, sonunda cennete kavuşmak için ateşe razı olanları görecekler ve en sonunda da Cennet’e kavuşacaklardır.
Dante bu sözler üzerine Virgil’e güvenerek yola çıkar ona “sen Hristiyanlık öncesi devirde Roma da yaşıyordun ama beni Cennete götüreceksin” der; Virgil önde Dante arkada yola koyulurlar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder