25 Temmuz 2016 Pazartesi

Kanto 2 Dante ve Beatrice


Kanto 2
Dante “Muses” denen Eski Yunan Medeniyetindeki 9 ilham perisini çağırır ve kendisine yardim etmelerini ister:
nine muses

O Muses, o high genius, help me now:
O memory that set down what I saw
Here shall your excellence reveal itself!
Burada yolculuk, Müslümanlıkta ki hacca gitmek gibi, insanı olgunlaştıran bir süreç olarak görülüyor, Mevlana’da da Ham idik piştik Elhamdulillah!” anlayışı ve şükrü var. Olgunluk kolay elde edilmiyor, zorluklardan geçmek gerekiyor…
I started: “Poet, you who are my guide
see if the force in me is strong enough
before you let me face that rugged pass…
Dante Virgil’le beraber Cehennem’in kapısına yanaştığında, önlerindeki zorlu yolculuğu düşünür ve ürperir. Cesaretini toplamak için ölümden sonraki hayatı bilen iki kişiyi düşünür. Bu kişilerden biri Aziz Paul diğeri de Aenas’tir. Aziz Paul Cennet’i; Aenas da Virgil’in eseri Aeneid’de Cehennemi görmüştür. Dante kendini bu kişiler kadar değerli görmez. Bu zorlu yolculuğa dayanamayacağını düşünür.

Dante and Beatrice


Virgil bu duruma sinirlenir...Dante’nin korkaklığını ayıplar. Onu ormanda nasıl bulduğunu ve ona nasıl rehberlik ettiğini hatırlatır.
Bu nasıl olmuştur? Dante’nin gençlik aşkı, en güzel şiirlerinin konusu Beatrice genç yaşta ölmüş ve Cennet’e girmiştir. Cennet’in en güzel yerindedir. Ancak Azize Lucia ona Dante’nin bunalımını anlatmış, Meryem Ana ile beraber bu üç kadın şaire yardım etmek istemişlerdir. Beatrice Virgil’ bulmak icin Cehenneme gelmis ondan Dante’ye rehberlik etmesini rica etmistir. Bunları Virgil’e söylerken ağlamıştır.
Dante sevdiginin Cennet’te olmasından ve hala kendisini düşünüyor olmasından çok mutlu olmuştur. Hem Virgil’i hem Beatrice’i öven sözler söyleyip, Virgil’i takip etmeye karar verir.
“O she, compassionate, who has helped me!
And you who courteous, obeyed so quickly
the true words that she had addressed to you!

You with your words have so disposed my heart
to longing for this journey- I return
to what I was at first prepared to do.

Now go; a single will fills both of us:
You are my guide, my governor, may master.”
These were my words to him; when he advanced,
I entered on the steep and savage path.
Muse with Lyre

Not: Virgil Hristiyanlık öncesi dönemde yaşadığı için Dante onu çok sevmesine rağmen Ilahi Komedya da Cehenneme koymuş çünkü o zamanki Hristiyanlık anlayışına göre Hristiyan olmayan Cennete giremiyor...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder