5 Ekim 2016 Çarşamba

Kanto 16 Şelale

Kanto 16

Şelale
Elif Mat


Dante ve Virgil yollarına devam ederler ve yedinci bölgenin sonuna geldiklerinde, su sesi ve arı vızıltısı gibi uğultular duyarlar; bir bölümden ötekine şelaleler akar. Burada da yanlarına bazı ruhlar yanaşır; Dante’yi kıyafetinden tanıyarak seslenirler: “Bizim belalı şehrimizin elbiselerini giymişsin” derler.
Dante onların yaralar içinde kıvranır vaziyetteki hallerini görünce üzülür. Virgil “bunlar çok değerli insanlardı saygı göstermemiz gerekir; konuş onlarla” der.

Durmak yasak olduğu için, bu ruhlar daireler çizerek yürümeye devam ederek konuşurlar şairlerle. Dante’ nin kim olduğunu merak etmişlerdir; “yaşayan biri olduğun halde, burada kendinden emin vaziyette nasıl dolaşıyorsun” diye sorarak, kendilerini tanıtırlar. Hepsi de Floransa’da yaşamış tanınmış kişilerdir. Dante onları tanıdığını ve hepsinin değerli kişiler olduğunu bildiğini söyler. Benim üstadım beni Cennet bahçesine götürmeye söz verdi, ama öncelikle buradan geçmeliyiz” diyerek durumunu açıklar.

Ruhlar Dante’ye Floransadan haber sorarlar. “Eskiden kibarlık ve görgü vardı; şimdi durum nasıl?“  derler. Duyduğumuza göre yeni gelenler ve kolay kazanç şehre şımarıklık ve kibir getirmiş her şeyde aşırılık varmış derler (Nereyi hatırlattı?)

Dante başını acıyla göğe kaldırır, ruhlar durumu anlarlar ve ona eğer bu kadar açıklıkla düşüncelerini ifade edebiliyorsan ne mutlu seninle konuşana. Şimdi bu karanlıktan çıkar da yıldızlara kavuşabilirsen dünyaya döndüğünde kafanı gökyüzüne çevirip, ben oradaydım diyeceksin; o zaman bizi hatırla ve dünyadakilere bizden bahset derler. Bu sözlerden sonra hemen ortadan kaybolurlar.

Dante ve Virgil yollarına devam eder şelaleye yaklaştıkça su sesinden birbirlerinin söylediklerini duyamaz olurlar. Şelaleden boşalan siyah suların gürültüsü sağır edici niteliktedir.
Bu siyah akan şelalenin tarifi gene Floransa ve çevresinin coğrafyasından esinlenerek verilmiş Şelale o fazlalığı israfı yeni zenginlerin şımarıklığını sembolize ediyor.

Dante nin elbisesinin üzerinde bir kordon bulunmaktadır belki karşısına bir leopar çıkarsa ona karşı kullanmak onu yakalayabilmek için taşımaktadır (Leopar şiirde kötülük ve sahtekarlığı sembolize ediyor) Virgil in isteği üzerine kordonu çıkararak düğümlenmiş bir şekilde üstadına verir. Virgil kordonu önlerindeki uçuruma doğru fırlatır. Dante bir şey soramaz, ama “bu harekete, bir yerden, bir karşılık gelecek herhalde” diye düşünür.

Her zamanki gibi Virgil Dante nin düşüncelerini okur ve “Düşündüğün gibi birisi gelecek”der…
Birdenbire uçurumun dibinden korkunç bir yaratık kanatlanarak büyük bir hızla füze gibi fırlayarak önlerine çıkar.

Dante burada okuyucusuna diyor ki; “Akıllı bir adam inanılmayacak bir durumla karşılaştığında, ağzını tutmasını bilir. Kendi doğru bildiği bir şeyi, herkes yalan zannedecekse susar. Ama  değerli okuyucu; ben susamayacağım; söyleyeceğim; bütün yazdığım ve yazacağım eserler üzerine yemin ederim ki bu canavar gerçekti!”

Not: Bu bölümde anlatılanlar halen daha aynı bölgede oldukları için durmaları yasak olan her an hareket halınde olmaya mahkum edilmiş olan gayler. Şairlere yaklaşıp konuşanlar, hayattayken Floransa da önemli mevkileri olan tanınmış insanlar…Artik Inferno da geçirdiği süre uzadıkça burada karşılaştığı insanlara ve mahkum oldukları cezalara şaşırmaz oluyor yolcumuz.


Kanto 16
Inferno
Dante Alighieri
Yorumlar
Elif Mat Erkmen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder