23 Ocak 2017 Pazartesi

Kanto 33 Açlık Kulesi


Açlık Kulesi
Kanto 33
Inferno
Dante Alighieri

Elif Mat

Yorumlar

Bu bölümde Dante Kont Ugolino ile karşılaşır. Cehennemein son bölümlerine geldikçe şairlerin;gördükleri manzaralar daha da ürkütücü olmuştur.
 Hainler bölümündeki ruhlar kalplerinde hiç bir sıcaklık barındırmadıkları için soğuğa mahkum edilmişler sadece başları görünecek şekilde buz kütlesinin içindeler. Soğuktan çeneleri birbirine çarpıyor gözlerinden akan yaşlar donuyor yaptıkları kötülüklere karşı istedikleri gibi ağlamalarına bile mani oluyor.
Kont Ugolino gerçek hayatta çok acı bir sonla karşılaşmış. O devirde Papalık ve Kutsal Roma Germen Imparatorluğu arasındaki mücadele Italya şehirleri arasında da iç savaşlara neden olmuş Kimin hangi taraftan olduğu belli değil bazıları hainlikle suçlanmış.
Ugolino da bu suçlananlardan biri çocular ve torunlarıyla beraber bir kuleye hapsediliyorlar 9 ay boyunca hapiste kalıyorlar ve bu sürenin sonuna gelindiğinde Archibishop Ruggeri'nin emriyle kulenin anahtarları ırmağa atılıyor ve mahkumlar aç susuz ölmeye terkediliyorlar.

Daha evvel ki bölümde Babil kulesini kibrin sembolü olarak görmüştük şimdi karşımıza bir açlık kulesi çıktı...

Dante Kont Ugolino'yu buzun içinde ve hemen yanındaki Achibishop Ruggolini' nin kafasının etine dişlerini geçirmiş vaziyette görür. Bu korkunç sahne çok acıkmış bir adamın, bulduğu ekmeğe yemesi gibidir. Şair, bu adamların yanına yaklaşır ve "Ben senin kim olduğunu ve öbürünün sana ne yaptığını biliyorum; istersen hikayeni bana anlat dünyaya geri döndüğümde ben de insanlara anlatayım" der.


Kont Ugolino Inferno dan esinlenen Rodin in heykeli



Kont başını kaldırır ve "Sen benden çok acı bir olayı hatırlamamı istiyorsun ama bu adamın bana neler yaptığını; niye burada komşum* olduğunu, ağlayarak da olsa sana anlatacağım. Buraya nasıl geldiğini bilmiyorum ama anladığım kadarıya Floransa'lısın.  Ben Kont Ugolino'ydum; bu da Archibishop Ruggolini'dir." der

Kendisini geçmiş zamanda tanıtıyor çünkü artık bitmiş gitmiş hayatının önemi yok ama düşmanını şimdiki zamanda tanıtıyor. O sonsuza kadar bu yaptığı kötülükle anılsın diye.

"Ben bu adam tarafından kandırılarak hapse atıldım" der; ve nasıl çocuklarının teker teker açlıktan öldüğünü anlatır.

Dante Pisa şehrine kızarak, bu kadar kötü birşeyi nasıl yapabildiklerini sorar; bu trajedide suçsuz günahsız ölen çocular için ağıt yakar.
Pisa

O sırada esen rüzgar Dante' yi şaşırtır, bunun nasıl mümkün olduğunu sorar Virgil' e. O da, " ileride kendin göreceksin" der.

Ugolino'nun yanından ayrıldıktan sonra, gözyaşları buz olup, gözlerini kapatmış olan, dik durmalarına rağmen, önlerini göremeyen ruhların yanına giderler.
 Ruhlardan biri, şaire buzu gözlerinden almasını rica eder; 
" gözümdeki perdeyi* kaldır" der.

Inferno nun ilk bölümlerinde Dante; Cehennemdeki ruhlara acıyor, onlar için ağlıyordu ve Virgil de onu uyarıyordu. Artık neredeyse Virgil hiç konuşmuyor;  Dante de Cehenneme mahkum edilen bu kişilerin cezayı hakkettiklerini düsünüyor ve ilerde göreceğimiz gibi adamın bu ricasını yerine getirmiyor.
 Onun gözlerindeki perdeyi kaldırmıyor ama kim olduğunu soruyor

Buradaki ruh "Papaz Albergio" imiş;  yaptığı kötülüklerin cezasını misliyle çektğini söylüyor.
Dante şaşırıyor: " Ne! Sen öldün mü?" 

Adam "Dünyadaki bedenimin yaşayıp yaşamadığı, umurumda değil; ama burası öyle bir yerdir ki; buraya bedenler ölmeden de ruhları düşebilir" diye durumunu açıklıyor.

 Bulundukları bölgenin adı Ptolomea misafirlerini öldürenlerin yeri
Macbeth' de olduğu gibi  misafire tuzak kuranlar var; eve davet edip öldürmüşler.
 Albergio, kardeşini öldüren birinden intikam almak için adami kandirarak çağırmışö evde yenilip içilmişö sonra "meyve getirin"demiş; bu adamlarına verilen bir işaret olmuş; adamları içeri girip, misafiri öldürmüş...
Dante bu duruma çok şaşar; Albergio " Biz ölmeden ruhlarımız Cehenneme düştü, yukarıdaki bedenimizi de kötü ruhlar işgal etti" der ve onunla aynı durumda olan Branca di Oria' yı gösterir.

Dante sorar: " Yani Branca şimdi dünyada, yiyip içiyor, yatağına yatıyor, uyuyor; ama ruhu burada öyle mi?"
Albergio, " Evet, bedenini şeytana teslim etti; beden mezara düşmeden, kendi ruhu Cehenneme düştü; şeytan dünyada bunun bedeniyle çeşitli kötülükler yapmaya devam ediyor" diye cevap verir.
  Branca'nın suçu da, Albergio gibi misafiri öldürmek; o da kayınpederini evine davet edip öldürmüş...
"Ama, şimdi artık benim gözümü aç" der, ruh.
Dante sözünü tutmaz, "buna verilmiş sözü tutmak  dogru olmaz" diye düşünür; "Böylesine iyilik yapılmaz"
Dante bu sefer Cenova  şehrine bağırır "Sizin aranızda bedenini şeytana teslim etmiş; ruhu Cehennemi boylamış adamlar var" ...
Cenova

*Komşu
"Komşuluk hukukuna" gönderme yapıyor, komşusuna, yakınındaki insanlara iyilik yapması gerekirken, bizi bu hallere düşürdü demek istiyor. Komşu sadece yanındaki komşu değil, bütün insanlık aslında...

 Allah'a kulluk edin. O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetim ve öksüzlere, çaresizlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa, size bağımlı olanlara iyi ve güzel davranın. Allah, kasılıp böbürlenen şımarıkları sevmez...
Nisa Suresi 36. ayet

*Perde

Burada da günah işleyenlerin gözündeki perde ve açlık kulesindeki Ugolino' nun açlığın etkisiyle gözlerini görmez olması, gene perspektif konusunu gündeme getiriyor.


Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözleri üzerinde de bir perde vardır. Onlar için büyük bir azap vardır.

Bakara Suresi 7 Ayet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder