24 Mart 2015 Salı

HORTENSE Josephine'in kızı ve Hollanda Kralicesi





Hortense


Josephine’in kizi ve Hollanda Kraliçesi




Hortense de Beauharnais





Hollanda Kralicesi Hortense; (Ortans okunuyor) 1783- 18837 yillari arasinda yasamistir. Napolyon'un eşi Josephine’in ilk evliliginden olan kızıdır. Kendisinin enteresan bir hayat hikayesi var.


Sonradan Fransa İmparatoriçesi olacak olan Josephine'in güzel kızı Hortense 1783 de Fransa da doğmuş, babasi  Alexandre, Vicomte de Beauharnais bir asilzade ne yazık ki Fransız İhtilali sırasında giyotine gönderilerek öldürülüyor. 

Annesi Hortense'ı  önce bir yatılı okula gönderiyor; orada müzik ve sanata ilgi gösteriyor sevilen bir öğrenci oluyor.

Bu arada Josephine Napoleon' la tanışıyor.  Napoleon ona aşık oluyor Josephine de Napolyon'u kendisi ve çocuklarının geleceği için  bir "kurtarıcı" gibi görüyor.

 Napoleon'la Josephine'in aralarında yaş farkı olduğu  ve daha önceleri Josephine pek de iyi bir şöhretle anılmadığı için Napolyon'un ailesinden itiraz geliyor; fakat Napolyon Josephine'in kendisinden  altı yaş daha büyük olmasına ve çıkan dedikodulara aldırmayarak onunla evlenme kararı alıyor. 

O sıra küçük bir kız olan Hortense, bu evlilik ihtimalinden pek memnun olmuyor ama Napoleon; ona cepheden güzel mektuplar yazarak gönlünü alıp, ikna ediyor. Gerçekten de sonradan yazdığı hatıralarında Hortense, Napoleon için “kardeşimle beni bir baba sefkatiyle kabul etti”diyor.


1806 da Napoleon kendini İmparator; Josephin’i de İmparotoriçe ilan ediyor. Daha evvelki "Cumhuriyet" yönetimine son veriyor. Josephine' le beraber  Versay sarayında oturmak istiyor ama Josephine,  "Marie Antoinette' in hayaletinden korkarım" diyerek kabul etmiyor. Onun yerine kendisine Malmaison isimli başka bir malikane alıyor; çok zevkli dekore ediyor. Buranın masrafları Napolyonun Mısır seferinden elde ettiği gelirle karşılanıyor.

Ancak bu mutluluk fazla uzun sürmüyor. Napolyon'un  bir veliahta ihtiyaci var ama ne yazik ki Josephine’in başka çocuğu olmuyor. Bu duruma  bir çare bulmak isteyen Josephine; kızı Hortense’ı Napoleon un erkek kardeşi Louis Bonapart'la evlendirmek istiyor. Bu çiftin bir oğlu olursa onu veliaht ilan edip sorunu çözmek istiyor.
Malmaison Şatosu


Halbuki Hortense başkasını seviyor. Louis bazı hastalıkları olan; geçinmesi zor ve kıskanç birisi. Ama emir büyük yerden ve Napoleon’un da bu fikre razı gelmesiyle Hortense; Louis ile evlenmek zorunda kalıyor. Evlilik ilk günden sorunlu başlıyor Hortense sürekli mutsuz ve sürekli ağlamaklı. Annesi kendi ve çocuklarının geleceği için Hortense'inmutluluğunu feda etmiş oluyor.

Louis’nin Hortense’la olan evliligi sorunlu ama kendisi çok akıll birisi ve Napoleon bütün kardeşlerini olduğu gibi onu da  çok seviyor ve mevki sahibi yapmak istiyor.


Napolyon un askeri başarıları birbirini kovalıyor ve hemen hemen tüm Avrupa Fransa’nin idaresine geçiyor. Bu fırsattan istifade ederek, Napoleon kardesini Hollanda Kralı yapıyor ve dolayısıyla Hortense da Hollanda Kralicesi oluyor.


Hortense' ı en çok üzen şey Paris’ten ayrılmak zorunda olması çünkü hem Paris' teki saray hayatını çok seviyor hem de Louis ile aynı çatı altında yaşamak istemiyor. 

Genç ve zarif Kraliçe istemeyerek de gitse Hollanda da sevilen bir Kraliçe oluyor. Bir kez daha hayatı kendi istemi dışında politik zorunluluklarla değişmiş oluyor.


Hortense' ın Louis ile olan evliliğinden iki tane oğlu oluyor. fakat Josephine’in planı bir işe yaramıyor. Çünkü onun bütün bu gayretlerine rağmen başkaları Napoleon 'u Josephine den ayrılıp, başkasıyla evlenmeye ikna ediyorlar. 

Napolyon “Fransa’ya karşı görevim” diyerek o güzel evleri Malmaison da Josephine' e ayrılmak istediğini söylüyor Bu kötü haber üzerine Josephine sinir krizi geçirerek bayılıyor.
Marie Louise

 İkinci hanım  Avusturya Prensesi Marie-Louise. Marie Antanouette in yegeni Napolyon önce bu işte bir uğursuzluk olabileceğini düşünüyor. Ancak çevresi. onu bu evliliğin Fransa' nın çıkarları bakımından iyi olacağına inandırıyor. 

O devrin şartlarında bu enteresan bir durum,çünkü daha evvel Napolyon yönetiminde Fransa Avusturya Macaristan İmparatorluğu yla büyük savaşlar yapmıştı ve yeni gelin Marie Louise Napolyon korkusuyla büyümüştü.

Ama dengeler değişiyor Napolyon Josephine' i sevmesine rağmen, Marie Louis' le evleniyor. Hatta çevresindekilere “bir uterus la evlendim diyor.” 

Bu ikinci evlilige rağmen Josephine’e olan sevgisi devam ediyor, onun İmparatoriçe unvanını korumasını istiyor, hayat boyu arkadaş kalıyorlar.


 Napolyon bu ikinci evlilikte istediği veliahta kavuşuyor.  Ama Napoleon’un Rusya yenilgisi sürgüne gönderilmesi ve Fransa' nın yasadığı çalkantılı dönemlerden sonra Marie Louise çocuğuyla birlikte Fransa dan ayrılıyor Avusturya' ya geri dönüyor. 

Bu çok arzulanan veliaht hiç bir zaman Fransa Kralı olamıyor ama ilerde şans gene Hortense’a gülüyor; onun oğlu Napoleon III adıyla 1852' de Fransa Kralı oluyor...


Elif Mat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder