11 Mart 2015 Çarşamba

Tom

The Light Between Oceans

TOM

Tom Avusturalyali. Birinci dunya savasinda Bati cephesinde uzun sure savastiktan sonra sag salim ulkesine donebilen ‘sansli’ askerlerden.  Yeni yasaminda bir sehirde is bulmak kalabaliga karismak yerine uzak sakin bir yerde Partageuse kasabasina yakin Janus Adasinda Deniz feneri bekciligi gorevine talip oluyor.



Is arama surecinde Isabel’le tanisiyor. Isabel’ in de iki agabeyi savasta can vermis; acili bir aileye mensup; fakat  hayat dolu, sakaci bir kiz. Tom Deniz fenerinde ise basladiktan sonra da mektuplasiyorlar. Bir dahaki geliste Isabel, Tom’a evlenmek istedigini soyluyor ve evlenip Janus adasina gidiyor. Adada onlardan baska kimse yok.  Kucuk bir ada yuruyerek butun etrafini dolasabiliyorlar. Bir kac tavuk, bir kac koyun ve 3-4 ayda bir gelen erzak teknesi var. Teknenin kaptani Ralph ve yardimcisi Bluey tek misafirleri onlar gelince birlikte yemek yiyorlar, sohbet ediyorlar.
Baslangicta cok mutlular ama sonrasi huzun. Isabel cocuk istiyor fakat bir turlu istedigi bebege kavusamiyor. Uc defa bebegini kaybediyor. Her seferinde buyuk uzuntu yasiyor. Doktor yok, hemsire yok, arkadas yok anne baba yok, ustelik mektupla haber vermis ailesine bebek geliyor diye,onlarda hevesle bekliyorlar ama  ucuncu bebek te olu doguyor. Isabel kendini kayalardan atmak istiyor, bir turlu teskin edilemiyor.


Aradan iki hafta geciyor, iste o anda olu dogmus bebegin mezari basindayken mucizevi sekilde bir bebek aglamasi…Kulaklarina inanmiyor…Nerden geldi diye sahile kosuyor…meger bir tekne karaya vurmus icinde guzel bir bebek ve sarisin bir adam… Bebek saglikli ama ne yazik ki babasi olmus…
Hemen yardima kosuyorlar, Isabel bebegi alip sarip sarmaliyor karnini doyuruyor, Tom olen adamin cesedini kiyiya cikariyor ve hemen yetkililere haber vermek istiyor…Tom her isi cok dogru cok dakik yapan biri, “ kurallar boyle hemen haber vermemiz lazim, yakinlari arar bu insanlari” diyor. Isabel yalvariyor; bu cocuk bize ‘Tanri’nin hediyesi’, biz bakalim diyor. Zaten yeni dogum yapmis sutu var bebegi kucagina alinca aralarinda hemen anne bebek bagi kuruluyor. ‘Ne olur bir gun sonra haber ver diyor…’


Cocuga Lucy ismini veriyorlar…

Kitap: The Light Between Oceans/ M.L. Stedman
Resimler: Emil Nolde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder