2 Mayıs 2019 Perşembe

Inferno 6 Açıklamalar




Açıklamalar

Geçen kantoda Fancesca ve Paolo’ nun durumuna üzülen Dante bayılmıştı. Burada uyandığında acı çeken ruhlar görüyor.

Oburlar kısmına geldi. Bu bölüm bir önceki gibi bedenle ilgili. Yeme içmede ölçüyü kaçıranlar aklını kullanıp durmayı bilemeyenler nefse hakim olmayanlar burada.İlk satırlarda aklının başına gelmesini anlatıyor. Uykudan uyanması, bayılmışken ayılması. Akıl kelimesiyle ölçü kelimesi Latince’ de aynı kökenden geliyormuş. Aklını kullanmakla ölçülülük birbiriyle bağlantılı.

Oburluktan kasıt, bencil olmak, birşey üretmeyip hep yemek. Eti kemiği varmış gibi, insan suretinde ama içi boş; kendi birşey değil. Hep cebini doldurmaya bakıyor; halka hizmet etmeye değil.

Cezaları pislik içinde olmak; pislik yağmuru altında kalmak. Güzel olarak düşündüğümüz herşeyin tersi. Yağmur yağdığında çiftçiler sevinir; “ rahmet yağıyor” der. Toprağı güzel bir koku kaplar; bereketi simgeler,  iyi ürün almak için dua ederler. Yağmurda yürümek insanı rahatlatır, mutlu eder.
Ama buradaki durum tamamen tersi; pislik yağdıkça topraktan da kötü koku geliyor. Kokuşmuşluk çürümüşlük var, bir şey üretmiyor.

Floransa


Devlet de, toplumsal organizasyonlar da insan vücuduna benzetiliyor. Beden  “corp” kelimesi corporation;  Corps diplomatiques (Diplomatic corps)  gibi terimlerin de kaynağı. Bir topluluğun bütününü ifade ediyor. İnsan bedeninden Floransa’ya, o şehir devletinin kişiliğine, o şehirde yaşayan insan topluluğuna geçiş var.
Dante orada gördüğü Floransa’ lı Ciacco ile konuşuyor. Bütün ruhlar yerde sürünürken, Ciacco Dante ve Virgil in konuşmasını duyunca yattığı yerden doğrulup, Dante’yle konuşmak istiyor.
Dante ilk başta onu tanıyamıyor,  pislik içinde ve çektiği acıdan yüzü değişmiş tanınmayacak hale gelmiş. Konuşunca Ciacco olduğunu anlıyor. Bu kişinin  lakabı Domuz manasına geliyor.
Inferno’ daki ruhlar gelecekten haber verebiliyorlar. Dante, O’na Floransa yı soruyor. Birbiriyle rakip iki parti arasındaki iç savaşı.
Ciacco iki partiden, Beyazların önce siyahları şehirden süreceğini fakat, daha sonra Siyahların üstünlük kazanarak, bu defa onların Beyazları süreceğini anlatıyor.
Beyazlar Dante’ nin Partisi ve Dante de bu gurupla beraber bir daha geri dönmemesine Floransa’ dan sürülecek.
İnferno’ nun yazılmaya başlandığı tarih 1307; fakat eserde yazılan olayların başlangıç tarihi 1300, dolayısıyla bu olayları zaten yaşamış Dante ama geriden başlattığı için bu Ciacco’ nun kehaneti gibi yazılmış.
Bunun gibi başka kehanette bulunan ruhları da göreceğiz.
Dante Floransa’ lı diğer ruhların akıbetini soruyor
 bunların da Cehennem de olduğunu öğreniyor.

Inferno 6 / Salvador Dali 


Cerberus

Mitolojide zenginlik Tanrısı Pluto’ nun köpeği üç kafası, üç ağzıyla oburluk timsali, yeraltı dünyasının bekçisi içeri giren kimseyi dışarı bırakmıyor. Mafya babalarının fedailerini hatırlatıyor.

İlmini hatırla
Virgil burada Aristo felsefesini onun yazdıklarını ve Arısto hakkında yazılan Şerhleri kastediyor. Insan’ın ruh ve beden bütünlüğüyle mükemmele erişeceğini söylüyor.



Bu kanto da diğer 6. Kantolar gibi siyasi.
İnferno 6          Floransa
Prugatory 6      Italya
Paradiso 6        Imparatorluğu anlatıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder