9 Mayıs 2019 Perşembe

inferno 8




Açıklamalar




Filippo Argenti

Floransa da Siyahlar Partisinden Dante‘nin rakibi. Dante'nin sürülmesi üzerine devlet tarafından el konan mallarını, sonradan Filipo nun kardeşi ele geçirmiş.

Filippo nun lababi Argenti  gümüş manasına geliyor Atının gümüş süslemeleri varmış. Argent aynı zamanda Fransızca para demek.

Öfkesinden dolayı burada ve Dante ona lanet ediyor. Onun isteğine uyarcasına diğer ruhlar gelip Filippi ye hücum ediyor.Dünya da öfkesine yenilenlerin cezası Cehennem de de  zamanını kavga dövüş ve hırs içerisinde geçirmek.

Mescitler

Bu şehirde uzaktan Mescitleri görüyorum diyor Dante.  Din için değil de, para, pul, makam, mevki ve hırsa alet edilen ve bu amaçla inşa edilen mescitlerin alevler içinde olduğunu görüyor.



Dante ve Virgil, Cehennemin başşehri Dis'e geldiler; bu kelimede Yunan mitolojisinden. Fakat buraya giriş kolay değil; içerde Cennet'ten Şeytanla birlikte kovulan İblisler var. Ne kadar gayret etse de şairler, bu iblisler içeri kimseyi almamaya kararlı.


Virgil, gerisin geri dönmek zorunda kalıyor; çünkü insan aklı kötünün karşısında zafere Tanrı‘ nın yardımı olmaksızın ulaşamıyor. Virgil aklı ve felsefeyi temsil ediyor.

Bu durumda tek çare meleklerden yardım istemek. Meleğin haberi olmuş; büyük bir hışımla geliyor. Şairler onu bekliyorlar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder