20 Aralık 2019 Cuma

Darbe






Prusya savaşını sona erdiren Peter, Holstein ile olan bir anlaşmazlığı bahane ederek, Danimarka’ya savaş açmak ister. St.Petersburg’daki Holstein askerlerini bu amaçla eğitmeye başlar. Bu arada Rus ordusunu da yola çıkarır. Kendisine karşı olan tepki artmaktadır Rusya’da ve özellikle de ordu içerisinde. Kendisi Oranienbaum yazlık sarayına giderken, Katerina’yı da oraya yakın Peterhof’a gönderir. Başşehir’den biraz uzaklaşarak tedbir aldığını düşünür. Yazışmaları sırasında Frederict de O’nu uyarır; “ben bu Ruslara güvenmiyorum, dikkatli ol” der. Peter, “Rusya’yı iyi idare ettiğini korkacak birşey olmadığını” söyler.
Katerina’nın destekçileri artar, darbe hazırlıkları başlar. Devlet adamı Panin’in Katerina’yı desteklediğini gören Peter, Panin’i Isveç’e elçi yollamak ister.
Peter Oranienburg daki yazlık sarayında Holstein askerleriyle birlikte kendisini emniyette hissetmektedir.
Bu arada Gregory Orlov, Katerina’nın sevgilisi, askerleri İmparatoriçe’yi desteklemek ve Peter’ı devirmek konusunda ikna eder.
Peter’a uyarılar gider ama o hükümeti Oranienburg’da toplamıştır bu uyarıları dikkate almaz konserlere eğlencelere devam eder.
Darbe yanlıları adamlarından birinin sorguya çekilmesi üzerine, fazla gecikmeden harekete geçmeye karar verirler.
Gregory’nin kardeşi Alexis Orlov derhal Peterhof’a Katerina’nın yanına gider.Sabah 5’te imparatoriçe’yi uyandırıp hemen St.Petersburg’a hareket etmeleri gerektiğini söyler. Katerina üzerine bir siyah elbise geçirir, hazır arabaya biner, yola çıkarlar; yolda gördükleri bir köylüye para verip, daha hızlı gitmek için atları değistirirler. St. Petersburg’a vardıklarında, Gregory Orlov ve Prince Bariatinsky karşılar onları. Hemen Ismailovsky bölüğüne giderler, bando çalar; asker toplanır ve Katerina’ya biat eder. Daha sonra, diğer bölükler de katılır, onlar da biat eder. Bazıları, Peter’ı koruyacaklarına yemin ettikleri için tereddüt ederler ama sonra artık Katerina’ya bağlılıklarını bildirirler.
Buradan Kazan Katedraline giderler, papazlar O’nu Ortodoks adetlerine göre kutsayıp, Gosudarina- Hükümdar ilan ederler. Katerina kışlık saraya götürülür. Askerler mavi Prusya üniformalarını çıkarıp, özledikleri yeşil Rus üniformalarını giyerler.
Senato da Katerina’ya bağlılığını bildirir. Katerina,“ devleti ve ortodoks dinini koruyacağını” söyler.
İmparatoriçe de asker üniforması giyer, ordunun başında Oranienburg’a hareket eder. Resmen Peter’ın tahtı bırakması gerekmektedir.

Bu arada gelen haberlerden şüphelenen Peter, iki kişiyi St. Petersburg’a Katerina ile konuşması için gönderir. Katerina, balkondan toplanan halkı gösterir; “bana değil, onlara söyleyin söyleyeceğinizi der. Elçiler, durumu görünce, hemen Katerina’ya biat ederler.
Katerina oğlu, Paul’u, St Petersburg’daki devlet adamlarına emanet ederek, yola çıkar.
Bu darbe olmasa, Peter’ın planı, o akşam için, kendi adına bir eğlence düzenlemekti. Başkent’ten havai fişek getiren askerler, durumu haber verirler. Peter, Katerina’nın kaldığı Peterhof’daki Mon Plaisir köşküne gider ve evi boş bulur. Katerina’nın o gece eğlencede giyeceği balo kıyafeti hazırlanmıştır ama köşkte bir kaç görevliden başka kimse yoktur.
Yavaş, yavaş, panik başlar. Bazıları Peter’a, “ Danimarka’ya gitmek için hazırlanan birliklerin başına geç, St Petersburg’a yürü” derler. Holstein askerleri, “geri memleketimize gidelim, bizle beraber gel!” derler. Peter ne yapacağını bilemez. Bekler.
Sonra etrafıyla birlikte, yakınlardaki Kronstadt adasındaki kaleye gitmeye karar verir. Teknelere binerler. Adaya yaklaştıklarında, geri gitmeleri söylenir. “Gelirseniz ateş açarız” denir. Peter, “ Ben sizin İmparator’unuzum” der. Askerler “Artık İmparator yok; İmparatoriçe var” derler.
Tekrar Oranienburg’a dönerler. Orada Katerina’nın orduyla beraber, hareket ettiğini, yazlık saraya doğru geldiğini haber alır. Peter, perişan bir halde etrafındakileri yollar. Sevgilisi Elizabeth Vorontsova yanında kalır.
Katerina geceyi yolda bir kulubede geçirir; sabah tekrar yola çıktıklarında, Peter’ın elçisiyle karşılaşırlar. Peter Fransızca bir mektup yazmıştır, özür dileyerek, tahtı kendisiyle paylaşacağını söyle. Katerina oralı olmaz; O zaten tahtı ele geçirmiştir. Bu sefer ikinci bir mektup yazar, “tahttan vazgeçtiğini kendisinin Elizabeth ile beraber Holstein’a gitmesine izin verilmesini” rica eder.
Katerina, “ isteğini kabul ediyorum” der ve Peter’dan resmi istifa mektubu yazmasını ister. O da hemen yazar.
Monplaisir Sarayı  Peterhof

Bu arada, Alexiz Orlov, askerleriyle beraber, Katerina’dan evvel Oranienburg’a varmıştır. Peter ve Elizabeth’ i alır, bir at arabasıyla geri, Peterhof’ a getirir. Katerina da oraya varmış, askerlerin tezahüratıyla karşılanmıştır.  Bir saat sonra Peter gelir. Imparatoriçeyi görmek ister ama isteği kabul edilmez. Sevgilisi Elizabeth’ le vedalaşır. Bir odaya alınır; üniformasını ve kılıcını teslim eder. Geçici bir konut seçmesi istenir ve Peter bir başka yazlık konuta gönderilir...


Peter 3



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder