10 Aralık 2019 Salı

Katherina II ve Peter III




Katerina II; o zaman Almanya’ya dahil olan bugün Polonya sınırlarında yer alan Stettin’de doğmuş,ismi Sophia olan bir Alman Prensesi.
O sırada tahtta bulunan Çariçe Elizabeth’in yeğeni Peter ile evleniyor. Peter Çar deli Petro’nun torunu. Annesi Prenses Anna bir Alman Prensiyle evlenmiş, Peter’ın doğumundan kısa bir süre sonra ölmüş Babası da kendisi on bir yaşındayken ölüyor. Peter Almanya’da Alman akrabalarıyla büyüyor. Teyzesi Elizabeth tahta geçince kendi çocuğu olmadığı için, Peter’ı Rusya’ya getiriyor. Rusçayı öğrenip Rus Ortodoks Klisesine girmesi ve bir veliaht olarak yetiştirilmesi gerekiyor. Ama Peter kendisini bir Alman olarak hissediyor aynı zamanda babasından dolayı Holstein Dükü ünvanı da var. Rusya ‘yı sevmiyor, O’na Alman Peter diyorlar.
Elizabeth Peter’ın bir an evlenip bir çocuk sahibi olmasını istiyor böylelikle tahtın geleceğini garantiye alacağını düşünüyor. Fakat Peter daha 15 yaşında ve yaşına göre ufak, tefek bir çocuk, doktorlar evlilik için daha erken olduğunu söylüyorlar. Elizabeth kararından vazgeçmiyor. Bir Alman Prensesle evlendirmek için plan yapıyor. Henüz 14 yaşında olan Sophia’yı Almanya’dan Rusya’ ya annesiyle birlikte gelmesi için davet ediyorlar. Prusya Kralı 2. Frederick’te bu planı destekliyor.
Sophia annesiyle birlikte önce Berline’e gidiyor zaten yakınları olan Frederict’in sarayında ağırlanıyor. Frederict onu yemekte yanına oturtup, kendisini tanımak istiyor ve gelecek için nasihatlarda bulunuyor. Annesinden de Rusya’ ya gittiğinde Almanya hesabına casusluk yapmasını istiyor.


Catherine the Great 1745 yılında yapılmış bir portresi

Berlin’den sonra kızaklarla yola çıkıyorlar Saint Petersburg’a doğru hareket ediyorlar. Rusya sınırında karşılanıyorlar. Daha güzel, içi kürklü arabalara bindirilip, saraya gidiyorlar.
Peter ve Sophia daha önce sadece bir kere Almanya da karşılaşmışlar o zaman biri on diğeri on bir yaşlarındaymış. Önce Rusya' da arkadaş oluyorlar. Elizabeth Sophia' nın ismin değiştirip, kendi annesi olan Katerina ismini veriyor. Yeni gelinin de, Rusça öğrenmesi ve Rus Ortodoks klisesine girmesi gerekiyor. Kendisine Grand Düşes ünvanı veriliyor.
Aristokrasi, o zaman kendi aralarında Fransızca konuşuyor, Katerina da Almanca ve Fransızcasının yanısıra, Rusçayı öğrenmek yeni ülkesine uyum sağlamak için gece gündüz çalışıyor. Bu arada zatürre geçiriyor Elizabeth ona çok iyi bakıyor. Peter da önce kızamık sonra çiçek hastalığına yakalanıyor, ölümden dönüyor. Bu hastalık sürelerini ayrı geçiren nişanlılar, sağlıklarına kavuştuklarında evlendiriliyorlar.
Ama evlilik romantik bir evlilik değil. Çariçe' nin istediği bebek bir türlü gelmiyor. Peter gündüzleri keman çalarak, geceleri kurşun askerlerle oynayarak geçiriyor. Hizmetkarlara asker üniforması giydirip, askercilik oynuyor, eğlencelerde vakit geçiriyor fakat Katerina ile hiç ilgilenmiyor.
Tekrar doktorlara gösteriliyor," bir sorun var, sünnet olsun düzelir" diyorlar. Kendisine bir de, asillerden genç bir dul hanım, sevgili olarak tayin ediliyor. Ama gel zaman, git zaman gene Katerina‘ ya ilgi yok. Başka kızlardan hoşlanıyor; belki de Elizabeth in çok ısrarcı olmasına tepki olarak, belki de Katerina‘ yı sevmediğinden onunla ilgilenmiyor.
Baktılar, olacak gibi değil saray görevlileri Katerina’ya „sen, sana alaka gösteren iki gençten birini seç, sevgili edin, biz olayı görmezden geleceğiz“ diyorlar. Saray’da Katerina’ya aşık olan çok gençler var. Sergei Salykov isminde birisiyle birlikte oluyor. Bir kaç defa düşük yaptıktan sonra en sonunda beklenen erkek bebek doğuyor. İsmini Paul koyuyorlar…

Katerina 1729- 1796
Peter III  1728-1762
Paul 1754- 1801

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder