21 Aralık 2019 Cumartesi

Peter’ın ölümü




6 Temmuz 1762


Peter kendi seçtiği Ropsha’ daki yazlık konuta gönderilir. Darbede baş rol oynayan Alexis Orlov’un gözetimindedir. Odasında tutulur ve bahçeye çıkmasına izin verilmez. Bu dönemde Katerina’ya bir kaç mektup yazar. Rahat uyuyamadığından bahisle kendi yatağını ister, yatak hemen Oranienburg’dan gönderilir. Sevgilisi Elizabeth’in yanına gönderilmesini ve onunla birlikte Almanya’ya gitmeyi talep eder. Bu isteği kabul edilmez. Bir suç işlemediğini söyler ve Katerina’dan merhamet diler. Mektuplara cevap verilmez. Bir kaç gün sonra rahatsızlanır, ishal şikayeti vardır. Hastalığı devam eder, doktor gelir, hastanın iyileşmekte olduğunu söyleyerek, orada fazla kalmak istemez şehre döner.
Ama esaretin daha bir haftası yeni dolmuşken, Alexis’ten Katerina’ya bir mektup gelir. Komuran af diler; “ ne oldu, nasıl oldu, biz de bilmiyoruz ama yemekte hepimiz sarhoştuk; Peter, Prens Bariatinsky ile kavga etmeye başladı, biz ayıralım derken, ne olduysa oldu, bir de baktık ki; eski Imparator ölmüş. Bizleri affet, bir kötü niyetimiz yoktu. Bir ceza vereceksen de derhal ver, biz de ölümü hakkettik, ikimiz de suçluyuz der.Zaten iki metre boyunda kuvvetli bir adamdır. Sonradan bir kementle Peter’ın boğulduğu, Alexis’in de bizzat bu işte rol aldığı iddia edilir.
Artık ne olduğu tam anlaşılamaz ama Katerina, Peter’dan kurtulmuştur. Kendisini tahta getirenleri de cezalandıracak değildir. Mektubu bir çekmeceye kilitleyerek, saklar. Bu mektup aynı zamanda kendini de aklamaktadır. İlerde birisi Katerina’nın emriyle öldürüldüğünü iddia ederse, “benim haberim yoktu olan bitenden, ben böyle bir emir vermedim” diyebilecektir. Gerçekten de oğlu Paul, tahta geçtiğinde annesinin çekmecesinde bu mektubu bulacak ve annesinin suçsuzluğuna inanacaktır.
Katerina, otopsi yaptırır. Doktorlar, “zehirlenme yoktur, midesi temizdir ama bağırsaklarındaki bir hastalıktan dolayı vefat etmiştir” diye rapor yazar. Peter törenle gömülür. Açık katafalka konup, cenaze merasimi yapılır.Boğulma izleri görülmesin diye, boynuna fular bağlanır; halk kendisine sempati göstermesin diye, üzerine Alman üniforması giydirilir. İnsanlar, bu senaryoya inansalar da, inanmasalar da, seslerini çıkarmazlar. Zira Peter’ın pek seveni yoktur.


Elizabeth, Moskova’ya gönderilir, hatta İmparatoriçe O’na bir ev de alır. Katerina, kimseyle düşman olmamaya özen gösterir. Kendisine yardım edenlere paralar verir, ünvanlar verir, borçlarını öder, daha evvel Peter’ın yanında olanlara da, “ siz görevinizi yaptınız” der, cezalandırma yoluna gitmez.

Bu arada Moskova’da büyük bir taç giyme töreni hazırlatır ve St.Petersburg’dan Moskova’ya hareket eder. Kendisine çok pahallı bir taç yaptırır. Eylül ayında Moskova’ya girer ve büyük tezahüratlarla karşılanır. Tacını adet olduğu üzere kendisi takar ve kilisede kutsanır. Artık kendi geleceğini garantiye almıştır.
Gregory Orlov

Yanında sevgilisi Gregory Orlov ile bu uçsuz bucaksız imparatorluğu yönetecektir.
Orlov kardeşlerin hepsine kontluk verilir. Alexis de önemli görevlerle görevlendirilir. Alexis ilerde Çeşme Deniz Savaşının da komutanı olacak, kendisine Chesmensky ünvanı verilecektir. (1770)


Alexis Orlov


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder