19 Aralık 2019 Perşembe

Yedi Yıl Savaşları




İngiltere ve Fransa 1756-1763 yılları arasında büyük bir savaşa tutuşurlar Kuzey Amerika’da egemenliği ele geçirmek ve dünya ticaretinde daha fazla söz sahibi olabilmek için.Bu ilk dünya savaşı sayılıyor. Amerika Kanada Hindistan Afrika kıyıları Karayipler ve Avrupa kıtasında savaş oluyor. Neticede İngiltere kazanıyor. Kanada İngiliz egemenliğine geçiyor. Savaşın sonunda her iki devlet de hazinelerini boşaltmış oluyorlar ve halktan daha fazla vergi istiyorlar. Amerikan sömürgesinde bu taleplerden bulununca, Amerikan İhtilai-line giden süreç başlamış oluyor. 1776 da Thomas Jefferson’un girişimiyle Bağımsızlık Bildirgesi yayınlanıyor.

Fransa da, ihtilale gidiyor 1789’da eski rejim yıkılıyor.
Avrupa daki savaşlarda iki ezeli rakip Prusya ve Avusturya farklı kamplarda yer alıyor. Bir önceki bölümde gördüğümüz gibi Fransa Avusturya ve Rusya arasında bir anlaşma imzalanıyor. Prusya İngiltere ve İsveç karşı tarafta yer alıyor. Çariçe Elizabeth zamanında Rusya Prusya’ya savaş açıyor.
Bu savaşta Rus askerleri üstünlük sağlıyorlar. PrusyaKarlı Frederict’in 18 bin kişilik ordusundan geriye 3 bin kişi kalıyor. Rus ordusu artık Berline’e kadar yaklaşmıştır ve Frederict ümidini kaybetmiş hatta intiharı düşünmektedir. Bu arada Çariçe Elizabeth hastadır ve Avrupa “bakalım ne olacak?” diye gözlerini Rusya’ya çevirmiş beklemektedir.

Frederict the Great
1712- 1786

Peter Prusya' ya ve Kral Frederict’e hayrandır. O’na mektuplar yazarak sık sık sevgisini dile getirir. Veliahtı olduğu Rusya’yı sevmez. Berlin’deki İngiliz elçiliğine mektuplar yazarak Rusay’nin sırlarını ifşa eder. Elçilik mektupları İngiltere’ye göndermeden önce birer kopyasını Frederict’e verir. Bu arada Peter için de deli bu adam derler.
Bütün bu sırları elde etmesine karşın Frederict savaşı kazanamaz, tam ümidi kaybetmiş intiharı düşünürken Çariçe Elizabeth ölür, Onun yerine Çar deli Petro’nun torunu olan, Elizabeth’in yeğeni Peter tahta geçer.
Bu arada Frederict’in yaveri Kont Schwerin yakalanmış, Rusya’ya Geregory Orlov tarafından getirilmiştir. Peter O’nu bir saraya yerleştirip, şehirde rahat gezmesini temin eder kendisi de yaveri ziyaret eder, arada beraber yemek yerler. Sanki bir düşman askeri değilde dost gibi karşılar. Bu arada Gregory Orlov’ da saraya gidip gelmektedir. Bu gidiş gelişlerde Katerina ile tanışır ve aralarında gizli bir aşk başlar.
Peter 3 
1729- 1762

Peter, tahta geçince ilk iş olarak, Prusya ile olan savaşa son verir. O savaştan çekilince Avusturya ve İsveç’te savaştan çekilir, yedi yıl savaşları böylece bitmiş olur. Peter kendisi üstün durumda olmasına rağmen Rusya’nın elde ettiği bütün kazanımları geri verir Prusya’ ya ve Frederict’in istediği şekilde barış anlaşmasını imzalar.
Rus askerlerini başına Holstein’dan kendi kuzeni aynı zamanda Katerina’nın da dayısı olan  Prince George Lewis’i getirir. Bu kişinin askerlikle ilgisi yoktur. Rus askerleri bütün bu gelişmelerden memnun değildir. Üstelik onlardan yeşil Rus üniformalarını çıkartıp, mavi Prusya üniformasına benzer üniforma giymelerini ister. Kalın paltolarını çıkarttırır.
Öte yandan klisenin elindeki serfleri ve malları alıp bir devlet dairesine bağlar. Klise o tarihte çok zengindir ve bu zenginliğin elinden alınmasından memnun olmaz. Aynı şekilde papazların da sakallarını kesmelerini Alman Luteran papazları gibi giyinmelerini ister. Kendisi de Ortodoks dinine geçmiş olmasına rağmen gene eskisi gibi Luteren dinine geçer ve "Koskoca Frederict’in dinini siz niye beğenmiyorsunuz?" diye papazlara kızar. Bir de Luteran klisesi açtırmak ister.
Elizabeth’in ölümüyle birlikte düğün bayram eder. Saraydaki davetlilere, " yas kıyafeti giymeyeceksiniz en süslü kıyafetlernizi giyip benim tahta geçişimi kutlayacaksınız" der.
Elizabeth Vorontsova 1739- 1792

Bu arada Elizabeth Vorontsova ile olan ilişkisi de devam etmektedir. Katerina yı boşayıp bir manastıra kapatacağını ve Elizabeth Vorontsova ile evleneceğini söyler. Bir gece davette Katerina’ya aptal diye bağırır. Katerina bu arada Peterof da bir yazlık sarayda yaşamaktadır ve gizlice Orlov’la görüşmeye devam eder, hatta hamiledir.
Peter, Oranienbaum adlı yazlık sarayında metresiyle birlikte yaşar. Katerina gizlice doğum yapıp, çocuğu yakınlarından birine teslim eder. (11 Nisan 1762) Çocuğun adı Alexis Gregorovich (Gregory’nin oğlu) daha sonra ağabeyi Paul, O’na Kont ünvanını verecektir.
Alexei Borinsky Katerina ve Gregory Orlov'un oğlu
1762- 1813

Peter tahtta 6 ay kalır. Bu arada Orlov savaş kahramanı olarak daha üst rütbeler almıştır. Orlov ailesi 5 erkek kardeşten oluşur hepsi de askerdir. Orlov Katerina adına askere içki ve para dağıtır. Eski başbakanın yerine gelen Panin de Katerina’yı destekler. Peter’ın yerine Katerina’nın oğlu Paul’un getirilmesini Katerina’nın da naibe olmasını ister. Bir üçüncü destekçi, Peter’ın sevgilisi Elizabeth’in kızkardeşi Prenses Dashkova’ dır Bu genç prenses, Katerina' ya hayrandır; o da Fransızcayı ana dili gibi bilir, aydınlanma çağının yazarlarını okur. Peter’ın değil, Katerina’nın ülkeyi yönetmesini ister...


Catherine the Great
1729- 1796



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder