16 Aralık 2019 Pazartesi

Kont Poniatowski




Katerina’nın Polonyalı Kont’tan olan kızı Anna, zayıf doğmuştur fazla yaşamaz; on beş aylıkken vefat eder.
1755 ten 1758’e kadar Katerina ile Kont Poniatowski birlikte olurlar bu süre içinde siyasette değişiklikler olur. İngiliz elçisi Rusya’ya Prusya Kralı Frederict‘ in aleyhine bir anlaşma yapmak için gelmişti çünkü Frederict’in Ingiltereye bağlı olan Hanover’a saldıracağından endişe ediyorlardı. Ama bu süreçte Frederict Avusturya İmparatorluğuna bağlı olan Silesia’ ya saldırır. Avusturya tahtında genç Kraliçe Maria Teresa vardır ve Frederict bu yaptığının yanına kar kalacağını zannetmektedir. Ama Maria Theresa derhal ordularını göndererek Silesia' yı geri alır. Fransa ile anlaşma yaparlar bu arada Rusya da onlara katılır. Hepsi Prusya’ ya karşıdır. Normalde bu gelişmenin İngiltere’nin hoşuna gitmesi gerekirdi ama gitmez çünkü İngiltere ve Fransa’da savaş halindedir. Bu durumda İngiliz elçisi, biraz çark ederek Avusturya’dan uzaklaşır.  Rusya İngiltere’den elçinin geri çekilmesini ister. Elçi gidince, onun yardımcısı olan Kont Poniatowski de memleketi olan Polonya’ya döner.
Kont Poniatowski 1732-1798

Sevgilisinin gitmesine üzelen Katerina, başbakan Bestuzhev’den rica ederek Polonya’ya mektup yazdırır. Bu kritik dönemde Polonya ve Rusya ilişkilerinin düzgün gitmesi için Polonya’ dan bir heyet gönderilmesini isterler ve bu heyette sarayda iyi tanınan Kont Poniatowski’ nin de yer almasını rica ederler.
Sevgili geri gelir, geceleri gizli görümeler devam eder. Bu arada Peter da, Katerina' nın nedimelerinden Elizabeth Vorontsova ile birliktedir. Aralarında bazı anlaşmazlıklar, kavgalar olduysa da, bir müddet sonra Peter, açıkça bu ilişkiyi kabul eder. Artık gizli saklı olmadan, Katerina, Kont’la görüşür. Peter'da kendi sevgilisiyle beraber olur. Hatta akşamları beraber kağıt oyunları oynayıp, vakit de geçirirler ama sonuçta bu durumun kendi geleceği için iyi olmayacağı kanaatine varan Katerina, artık ilişkiyi sonlandırması gerektiğini anlar. Fransa elçisi de Kont’un Rusya' da bulunmasını istemez ve artık Kont’a Polonya yolu görünür. Katerina bu ayrılıktan dolayı çok üzülür, ağlar ama yapacak bir şey yoktur.
Başbakan Besruvzhev Katerina ile iyi anlaşır, Çariçe Elizabeth’e bir şey olması durumunda, Peter'in değil Katerina’nın tahta çıkmasını ister; bu durumda tabii, kendisinin gene başbakan olmasını ister,bir plan yapar, durumu bir mektupla Katerina’ya anlatır. Bu görüşmeleri gizli tutarlar çünkü ortaya çıkması halinde tehlike büyüktür.

Seneler sonra Katerina, tahta geçtiğinde, Kont Poniatowski’yi Polonya Kralı yapar. Kral olduktan sonra Katerina ile evlenmek ve iki ülkeyi birleştirmek ister ama Katerina kabul etmez. Kont hayatı boyunca başkasıyla da evlenmez.





Chancellor Bestuzhev 1693-1768



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder