22 Ağustos 2019 Perşembe

Inferno Kanto 23 Açıklamalar



Açıklamalar

Christ before Caiphas by Mattias Stom

Bu son üç kanto sahtekarlıkla ilgili rüşvetçiler yolsuzluk yapanlar kendilerine verilen görevi suiistimal edenler anlatılıyor.
Esas tema sahtekarlık olduğu için her zamankinden daha fazla karmaşık ve anlaşılmaz bir dil kullanılmış. Bir dolu laf ediliyor ama ne denilmek isteniyor. Kim kimin arkasından vuruyor. Güvenilmezlik ve belirsizlik hakim.
22. kanto adeta çizgi film gibi çek hareketli, kanatlı şeytanların hem günahkarlara eziyet etmeleri hem kendi aralarına kavga etmeleriyle geçti. Bunlar Virgil ve Dante ye refakat etmek için görevlendirilmişlerdi ama  onların kendi aralarındaki kavgadan istifade eden şairler hemen oradan uzaklaştılar.
23. Kanto nun başında Dante huzursuz şeytanların yine kendilerine yetişeceğinden endişeleniyor adeta nefeslerini ensesinde hissediyor, seslerini duyuyor. Aslında kendisi Cehennem halkından değil hala yaşamakta olan ve buradan özel izinle gezen bir insan, o yüzden kendisinin cezalandırılma tehlikesi yok. Ama buna rağmen manidar bir şekilde kendisini fiziki tehlike altında hissediyor. Bu herhalde Floransa’da sürgüne gönderilmeden evvel düşmanlarının kendisine yöneltmiş olduğu yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili olsa gerek.

Şeytanlar onları bir kaç yönden kandırıyor:
-5. bölümün dışında da onları takip ediyorlar
-Onları diğer şeytanlardan korumaları gerekiren kötülük yapmak istiyorlar.
-Bir sonraki bölüme geçerken köprüden geçebileceklerini söylemişlerdi ama kantonun sonuna gelindiğinde yalan söyledikleri o köprülerin depremde yıkılmış olduğu anlaşıldı.
Bu yalanların anlaşılması üzerine Virgil kızıyor. Hem şeytanlara kızıyor hem de kendisine aşay edercesine Şeytanlar yalan söyler bize bunu Bolonya’da söylemişlerdi diyen papaza kızıyor. Papaz Bolonya universitesinde okumuş Avrupa nın en eski unıversitelerinden biri. Ama söylediği o kadar basit bir şey ki bunu bilmek için üniversiteye gitmek gerekmez, kandırıldınız demek istiyor belki Virgil buna da kızıyor.
Fare ve kurbağa hikayesi:


Bu hikayede fare ırmağı geçmek ister ama boğulmaktan korkar; kurbağa sırtıma bin seni geöireyim der. Fare gene korkar, bunun üzerine kurbağa, kuyruğunu ayağıma bağlayalım kayıp düşmessin der. Amacı ırmağın ortasında suya dalıp fareyi boğmak ve yemektir. Fare inanır dediği gibi yaparlar. Fakat ırmağın ortasına geldiklerinde ve kurbağa planı tatbik etmeye başladığında fare can havliyle debelenir boğulmamak için o sırada bir şahin bunları farkeder; hemen dalıp ikisini birden kapar. Böylece ava giden avlanmış olur.
Dante bu misali vererek Cehennemliklerin hiç bir zaman uslanmadığını birbirleri arkasından plan yaparak gene kuyularını kazdıklarını anlatıyor. Kendisi ve Virgil de her an bu planlara kurban olabilirler.
Örneğin, geçen bölümdeki rüşvetçi devlet adamını yakalamaya uğraşan şeytanlar kendileri de zifte düştüler.
Cluny Manastırı, Fransa

Cluny Benedictin rahipleri:
Cluny deki rahipler büyük ve süslü cüppeler giymeleriyle tanınmışlar; hatta kendileriyle alay edilmiş, kumaşın fazlalığıyla aziz olunuyorsa biz de biraz bol cüppe yaptıralım diyerek. Görevi kötüye kullanan cüppeliler bu bölümde dışı süslü içi kurşunla kaplı cüppelerinin ağırlığı altında eziliyorlar.
Catalano ve Laderingo:
İkisi birlikte biri Guelp’leri biri Ghibelin’leri temsilen Podesta yani Belediye Başkanlığı makamına  seçilmişler, maksat Floransa daki iç savaşların önlenmesi. Fakat taraf tutarak ghibelline’lerin şehirden uzaklaştırılmasına sebeb olmuşlar. Papanın dediğini yapmışlar.
Farinata degli Uberti

Gardingo:
 Ghibellin’lerden ünlü Uberti ailesinin sarayı, karışıklıklarda yıkılmış.
Kudüs' te Caiphas'ın evi olduğu söylenen yer

Caiphas:
Yerde çarmıha gerilmiş şekilde yatan günahkar Caiphas Hazreti Isa’yı Romalılara teslim eden yahudi rahiplerden biri. Romalılardan korkarak, "Bütün millet öleceğine, bir kişi ölsün" demiş.
Annas:
Caiphas’ın kayınpederi. O da yüksek din görevlisi. Hazreti Isa yakalanıp ilk ona getiriliyor, o da bağlayıp Caiphas’a götürüyor. Konsey üyesi diğer Yahudi din adamlarıyla beraber aynı şekilde cezalandırılıyorlar. Onlar yerde çarmıha gerilmiş olarak yatarken, ağırlıklarıyla diğer cüppeliler onların üzerinden geçiyor.
Hazreti Isa'nın çarmıha gerilmesine karşılık onlarda Cehennem'de bu şekilde cezalandırılıyorlar. Dünyadaki olayın Cehennem'de aksi gibi.
Bu hadiseler Yuhannas Incilinde anlatılıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder