25 Kasım 2023 Cumartesi

Agamemnon’un Rüyası

 


Gece olmuş, herkes uyuyor ama Zeus yatağında dönüyordu. Thetis’ e söz vermişti, Yunanlılara savaşı kaybettirecekti ama nasıl? Sonunda Rüya tanrısını göndermeye karar verdi. Rüya isimli tanrıyı yanına çağırıp, “Agamemnon’un rüyasına gir aynen bu dediklerimi söyle” dedi.

Rüya tanrısı Agamemnon’un çadırına girdi, başında durdu.

Agamemnon rüyasında güvendiği yaşlı komutanı Nestor’u gördü. Nestor rüyada ona: “Hala uyuyor musun Agamemnon, kalk. Senin gibi sorumlulukları olan adam uyumaz. Senin bir emrinle adamların ölüme gidiyor. Tanrılar aralarında anlaşmış, Zeus sana haber gönderdi, “Gün bu gündür, saldırsın, Truva’nın geniş caddelerine ordularını soksun. Truva’nın başına Zeus’un hışmı çökecekmiş. Aman uyandığında bu rüyayı unutmayasın” dedi.

Şaşkın Agamemnon bu rüyaya inandı. Tez kalkıp giyindi, gümüş kakmalı kılıcını kuşandı, eline asasını aldı. Gücü hiç tükenmeyecek baba yadigarı asasını sıkı sıkıya kavradı, Bronz süslemeli gemilerine doğru koştu.

O sırada, Olimpos dağında güneş doğdu, Zeus uyandı, Agamemnon gemilerinin yanında savaş çığlığı atarak askerlerine silah başı emri verdi. Önce Nestor’un gemisi yanında savaş konseyini topladı, rüyasını anlattı. “Geleneğe göre savaş emri vermeden askeri deneyeceğim, siz savaş pozisyonu alın” dedi.

Nestor Agamemnon’un gene bir aptallık yapacağını anladı. “ Bu yolculuğa çıkmadan evvel rüzgar yok, gemiler yola çıkamıyor diyerek kendi kızı İphegenia ’yı tanrılara kurban eden, onun evvelinde av tanrıçası Artemis’in kutsal geyiğini vurup, “ben daha iyi avcıyım” diye tanrıçayı kızdıran, sonra rahibin kızı meselesinde Apollo’yu bize düşman eden, Truva kıyılarında girdiğimiz 23 savaşı bize kazandıran Aşil’in elinden Briesis’ i alıp, en iyi savaşçımızı bize küstüren Agamemnon, şimdi de bir rüyaya kandı bizi savaşa götürecek” diyemedi. “Bu rüyayı başkası görseydi inanmazdım ama madem kral görmüş o zaman savaşa hazırlanalım” diyebildi.

Ortalık birden arı kovanı gibi hareketlendi. Asker toplandı, hareketten yer sarsıldı. Biri bağırdı: “Kralınız konuşacak, dinleyin”

Agamemnon asasını eline aldı konuşmaya hazırlandı. Bu konuşmayla reverse psychology (ters psikolojik taktik) uygulamak istedi. “Kaç senedir savaşıyoruz. Zeus bana yine saldırı emri verdi ama artık yeter, evimize dönelim. Eşimiz çocuğumuz bizi bekler. Zararın neresinden dönülse kârdır” dedi.

Zannediyordu ki asker “hayır olmaz savaşalım Truva’yı almadan gitmeyelim” diyecek. Öyle olmadı. Denizin dalgalanması gibi dalgalandı bütün ordu. Herkes sevinç içinde gemilerine koştu. “Gemileri denize yürütün, rampaları boşaltın, açılalım hemen” diye bağırıyorlardı.

Agamemnon’un hitabet yeteneği(!) ortaya çıkmış oldu. Olan biteni gören Hera telaşlandı. Athena’yı çağırdı. “Neler oluyor böyle? Yunanlılar evlerine dönüyor. Koş yetiş mâni ol bunlara” dedi.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder