19 Kasım 2023 Pazar

Kudüs

 


Bizans zamanında Kudüs sadece bir Hristiyan şehri yapılmak istenmiş, Yahudiler şehirden çıkarılmış, kiliseler inşa edilmiş, Yahudilerin ancak dini bayramlarda girmesine izin verilmiş. Özellikle Constantin ve Justinyen tarafından izlenen bu politikalardan sonra bu defa da Pers Hükümdarı şehri işgal etmiş, çevreden gelen Yahudilerle birlik olarak Hristiyanları öldürmüş. (614)
629 yılında Kudüs’ü tekrar Bizans almış, İmparator Herakles tekrar şehri Hristiyan nüfusla doldurmuş.
İslamiyet’in gelmesiyle birlikte 623 yılında Kudüs Müslümanların ilk kıblesi oluyor.
Hazreti Ömer’in 638 yılındaki fethiyle Müslümanlar şehre giriyor. Halife, Bizanslı Hristiyanlarca karşılanıyor. 'Yahudiler nerede?' diye sorduğunda "Yok' diyorlar,

"Nasıl olmaz? Burası Kudüs değil mi?" diyor.

"Biz onları şehirden surduk' diyorlar. Onun üzerine halife „Şehre Yahudiler geri alinsin" diye emir veriyor.
Şehirdeki Hristiyan mabetlerine dokunulmayacağına dair Patrik Sophoronius‘ la anlaşma yapıyor.
Namaz vakti geldiğinde Hristiyanlarca en kutsal yer olan Hazreti Isa'nın naaşının gömülü olduğuna inanılan Kutsal Kabir Kilise'sinde namaza davet ediliyor. Halife bunu kabul etmiyor hatta kilise bahçesinde de namaz kılmıyor, yanındaki boş bir arazide kılıyor. Çünkü onun namaz kıldığı yere bir cami inşa edilecegini biliyor. Gerçekten de Müslümanlar o noktaya Hazreti Ömer Camiisini inşa ediyorlar.
Herkesin dini inancına ve Hazreti İsa'ya saygısını orada gösteriyor.
Kilise'yi camiye çevirme gibi bir yola girmiyor.


Bugun Mescid’i Aksa’nin bulunduğu, Yahudilerce kutsal sayılan Tapınak tepesi, Bizans devrinde çöplük olarak kullanılıyormus. Hazreti Ömer oranın temizlenmesini istiyor, Araplar ve Yahudiler birlikte temizlemişler. Daha sonra Halife Abdülmelik zamaninda Kubbet-ül Sahra insa ediliyor.
Müslüman yönetiminde her üç dine mensup insanlar barış içerisinde yaşamışlar. Taa ki Haçlılar gelip de hem Müslümanları hem de Yahudileri kesene kadar.

Osmanlı devrinde de barışı yaşamış olan bölge Osmanlı sancağının indiği 1917 tarihinden sonra maalesef huzuru bulamadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder