24 Kasım 2023 Cuma

Thetis

 


Briseis giderken, Aşil de arkadaşlarından ayrılır, deniz kıyısına gider, ağlar. Uçsuz bucaksız denize bakarak, annesi Thetis’i çağırır. Aşil’in annesi deniz tanrıçasıdır ve denizin derinliklerinde yaşamaktadır. Oğlunun sesini duyunca hemen gelir, yüzeye çıkar, oğlunu bulup yanına oturur. Oğlunu  okşar, şefkatle sorar: “Neyin var niye ağlıyorsun, üzüntünü kalbine gömme, söyle”

“Anlattırma bana anne, zaten biliyorsun olanları.”

 Sonra başından anlatır olan biteni. “Zaten kısa ömrüm var bari onu da şanım şerefimle yaşayayım” der.

Ömrü kısa olacakmış Aşil’in. Böyle bir kehanet varmış. Annesi duruma üzülür. Aşil der ki “Vaktiyle bize anlatıyordun, sana Zeus’un bir iyilik borcu varmış. Benim için ona git, yalvar, bu savaşta Yunan ordusunu yenik düşürsün. Agamemnon’ nun burnu sürtsün, gene bana muhtaç olsun.”

Annesi oğlunun bu isteğini kabul eder. “Şimdi bütün tanrılar Etiyopya’ya gittiler Afrika gezisi yapıyorlar. 12 gün sonra gelecekler o zaman Zeus’un huzuruna çıkacağım, istediğini ileteceğim” der.

Zeus geldiğinde Thetis onu ziyarete gider, dizlerine kapanıp, Aşil’in isteğini iletir. Zeus durumdan pek hoşlanmaz. Bu isteğin karısı Hera’yı kızdıracağını bilir. “Şimdi Hera cıngar çıkarır” der. Ama Thetis’e de önceden verilmiş sözü vardır. “Başımı olumlu anlamda sallarsam o iş olacaktır der, ve başını sallar. İsteğin olacak şimdi git” der Thetis’e.

Hera durumu uzaktan fark eder. Gelip Zeus’a ne olduğunu sorar.  “Ben yaptıklarını hep sonradan öğreniyorum” der. Zeus da “Eğer seni ilgilendiren bir şey olursa önce sana haber veririm merak etme” der.

Zeus ile Hera’ nın oğlu Hephaestus, hemen annesinin yanına gelip “aman babamı kızdırma, hiddetlenmesin, durumu idare et” diyerek onları yatıştırır.

Hephaestus sanatçı bir tanrı, Roma mitolojisinde adı Vulcan (Volkan) demircilik ve diğer sanatları biliyor. Ayağından bir sakatlığı var ama eli kolu çok güçlü.

Zeus ve Hera’nın aralarının düzelmesiyle diğer tanrılar da rahatlar hep birlikte yiyip içip eğlenmeye devam ederler.

İlyada’nın birinci bölüm böyle bitiyor. Yeryüzündeki kavgayı Nestor yatıştırmaya çalışmıştı, gökyüzündeki arabuluculuk vazifesini Hephaestus yaptı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder