20 Ağustos 2016 Cumartesi

Kanto 5 / Aşk-Meşk Meseleleri


Kanto 5
Aşk Meşk Meseleleri

Dante Virgil’le beraber Cehennemin ikinci halkasına iner. Artık burası daha önce gördüğümüz Limbo’dan farklı olarak gerçek cezaların basladığı yerdir. Burası bilerek isteyerek suç isleyenlerin yeri değil daha çok duygularına yenilenlerin yeridir

Minos

Burada karşılarına Minos çıkar. Minos mitolojide adilliğiyle bilinen Girit Kralı ve burada özel görevli bir Zebanidir. Gelen ruhları yargılar; itiraflarını dinledikten sonra onlara Cehennemin hangi köşesine gideceklerini bildirir. Minos Dante’yi görünce onun neden burada oldugunu sorguluyor ve “gittiğin yere dikkat et, konuştuğun kişiye dikkat et” diyerek uyarıyor. Buraya girmemesi gerektiğini söylüyor.
Virgil daha evvel Charon’a söylediği gibi yukarıdan izinli olduklarını bir daha kendilerini rahatsız etmemesini söylüyor.

İkinci dairede Dante kendini tamamen karanlık bir yerde fırtınalar gök gürültüleri yağmur ve seller içinde buluyor .Duyduğu sesler dünyadaki duyabilecegi en kötü fırtınadan daha beter. Ruhlar inliyor, çığlık atıyor, fırtınanın etkisiyle oradan oraya savruluyor ve bir türlü huzur bulamıyorlar. O zaman anlıyor ki buradakiler şehvet kurbanları. Yanlarından savrularak  geçen ruhları görünce bunların kim oldugunu Virgil’e soruyor
 “Efendim, bu kör karanlıkta acı çekenler kim?”
Semiramis

Virgil anlatmaya başlıyor ve bu kişiler hakkında bilgi veriyor.
“İlki Asur Kraliçesi, üzerinde pek çok lisanların konuşulduğu topraklara hükmeden İmparatoriçe Semiramis. Onun elinde tuttuğu topraklara şu anda Sultan hükmediyor.  Kendi  canının istediğini yapmak için kanunları gelişigüzel değiştirdi” diyor.
Cleopatra

Sonra Cleopatra geliyor; malum onu da Romalılar pek sevmiyor. Sezar Mısır’a gitti Cleopatra ya aşık oldu; orayı tam manasıyla fethetmedi; Roma’daki Cumhuriyet fikrini bıraktı; Mısır’ın çok şaaşalı Kraliyet gösterilerinden etkilendi” deniyor ve genellikle tarihte  Cleopatra’ya iyi görülmüyor o devirlerde.
Truvali Helen

 Kartaca Kraliçesi Dido veTruvalı Helen de burada. Helen çok güzeldi uğruna savaşlar yapıldı diyerek yine kadınlara yazılmış günah…

Bir de şair Dante var tabii kendisi de aşk siirleri yazan aşka hürmet eden; bir bakıyor ki;
 iki genç yaklaşıyor daha doğrusu birbirlerine sarılmış olarak savruluyorlar onların bulunduğu yöne doğru Dante onlarla konuşmak istiyor:



Genç çift yanlarına yanaşıyor ve Francesca onları selamlayarak söze başlıyor;Onları öldüren adamın şu anda Cehennemin dibinde bir başka bölümde olduğunu söylüyor. Kendisi aşk cinayetine kurban gitmiş sevdiği adamla beraber. Dante duyduklarına üzülüyor, güzel duygularla ve arzularla buraya düşmüşler diyor. Sonra Francesca ya bu günahı nasıl işlediklerini soruyor.

Francesca sevdiğiyle beraber zaman geçirmek için bir kitap okuduklarını, okudukları aşk hikayesinden etkilendiklerini kendi aşklarına benzettiklerini söylüyor.
Francesca bunları anlatırken aşığı Paola sadece dinliyor kendisi bir şey söylemiyor ve ağlamaya başlıyor. Bu hikayeden etkilenen Dante de ağlıyor ve onların ızdırabı karşısında üzüntüden kendinden geçiyor…

Francesca ile Paola nın hikayesi gerçek

 Dante'nin yaşadığı dönemde Floransa’da yaşamış, ikisi de zamanın tanınmış ailelerine mensup iyi yetişmis gençler, Francesca Paolo'yu sevdiği halde ve Paoloyla evlendirileceğini zannederken ailesi tarafından Paolo’nun ağabeyi yaşlı ve savaşlarda yaralanmış olan Gianciottoyla evlendiriliyor.   Gianciotto genç aşıkları öpüşürken görünce öldürüyor. Peki Gianciotto’ya ne oluyor? O da Habil'le Kabil'in hikayesindeki gibi kardeşini öldürdüğü için Cehennemin Caina (Kabil’den geliyor) denilen bölümünde cezasını çekiyor.

Bu aşk burada da devam ediyor, ikisi de kendilerinden çok birbirlerinin haline üzülüyorlar. Ama gene orada da beraberler…Sevenler orada da ayrılmamış...
Şiirin bu bölümü Inferno nun en sevilen bölümlerinden biri aşıklar arasındaki ilişki çok zarif bir biçimde o gün artık kitap okumaya devam etmedik diye anlatılmış...

Dante'yi üzüntüye sevk eden sebeblerden biri de; bu gençlerin hayatlarının yarıda kesilmiş olması; diğer insanlar gibi yaşlanıp, olgunlaşıp, varsa bir günahları onun icin tövbe edecek zaman bulamamış olmaları.

Bu da işte insan öldürmenin niye bu kadar günah olduğunu anlatan bir başka sebep...

Dante'nin Ilahi Komedya adlı eserinden
Yorumlar
Elif Mat Erkmen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder