22 Ağustos 2016 Pazartesi

Kanto 6 Oburlar- Gluttons


Kanto 6



Oburlar / Gluttons

Dante üçüncü dairede gözlerini açtığında kendisini oburların arasında bulur geldikleri yerde korkunç kokular yükselmekte ve gökten pislik yağmaktadır.
Burada oburluk günahı cezalandırılıyor. Insanlar için dünya hayatının nimetlerinden faydalanma ölçülü biçimde yeme içme tabiki var; ama bir de aşırıya kaçanlar var. Cehennemin bu bölümünde onlar cezalandırılıyor.

 Akla Roma devrindeki çok büyük saray sofralari; zevk ve sefahat alemleri; insanların daha artık bünyelerinin kaldırmayacağı kadar oburluk yaptıkları ortamlar geliyor… Ve tabii Tevfik Fikret in Han-ı Yağma şiiri hatırlanıyor bu Kanto da:
“Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, 
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!”
Evet Cehennem’n bu bölümüne geldiklerinde yani üçüncü halkada Dante ve Virgil üç  kafalı üç ağızlı bir canavar  karşılaşırlar Cerberus mitolojide bir canavar olarak tasvir edilir çok oburdur ve üç ağzını doyurmak için sürekli yemek ister Buraya oburlar Cehennemine Zebani olmuştur Eğer kendisine yemek verilmezse kimseyi kapıdan geçirmez Yalnız mitolojide bu yaratık devamlı güzel şeyler yiyip içse de Cehennemde onun yiyeceği çamur ve pislik olmuştur.

 Buradaki glutonlarin cezalandırılmalarının sebebi, herşeyde aşırıya kaçmaları ve esasında çok bencil olmaları; kimseyi düsünmemeleridir. Hayatta bunların hiç kimseye bir faydası olmamıştır. Peki hayatlarını nasıl geçirmiş, ne yapmışlardır? Yiyip içip tuvalete gitme dışında bir şey yapmamışlar. Tek ürettikleri şey pislik olduğu için burada da içinden pislik akan suların içindeler.
Burada diyeceksiniz ki bu kadar kötü ceza olur mu böyle büyük şair bu kelimeleri kullanır mı? (Ben tam kullanmadan anlatmaya çalışıyorumJ ) Evet Dante şiirinde bütün göreselliğiyle, kokusuyla, korkunç atmosferiyle Cehennemi okuyucunun zihninde canlandırıyor. O zaman sinema yok, televizyon yok; o şiirleriyle okuyucuya adeta bir film seyrettiriyor.
Nitekim, asırlar boyunca onun eserinden ilham alan ressamlar İlahi Komedyanın her sahnesini resmetmişler. Onun için elimizde her Kanto için ayrıca büyük bir görsellik de bulunuyor.
Evet, burada Cerberus la karşılaşırlar. Azgın bir hayvan gibi aşagıda sürünen ruhların üzerinden onlara bakar. Sürekli birine saldırıp yemek istemektedir. Diğer ruhlar inleyerek, kaçmaya çalışırlar. Virgil durumu anlar yerden biraz çamur ve pislik alarak onun doymak bilmez ağzına atar. Cereblus açken saldıran sonra önüne yemek verilince sakinleşip susan bir köpek gibi sakinleşmistir.


 Böylelikle bu kısımdan yürür geçerler…

Boticelli Map of Inferno

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder