25 Ağustos 2016 Perşembe

Kanto 7 Çark-ı Felek

Kanto 7

Çark-ı Felek


Cimriler Müsrifler Para Hırsına Kurban Olanlar...

Plutus bağırır;

“Pape, Satan, Aleppe!”

Bu sözün tam manası hakkında düşünürler asırlar boyunca fikit yürütmüşler; aynı zamanda günümüzde de “Gülün Adı” romanıyla tanıdığımız Umberto Eco son kitabına bu ismi vermiştir.

Herkes farklı bir yorum yapıyor hatta bazısı ingilizceye geçerken bu satırı pas geçiyor

Papa Şeytan ve Aleph 

Yani İbranice ve Arapcada ki ilk harf Alif olabilir. Belki harfle yazıyla bu ikisi arasındaki bağı kuruyorum demek istemektedir. Alif doğruluk dürüstlüğü simgelediği için bu konuya da dikkat çekiyor olabilir. (Benim yorumum)

Evet bu bölümün bekçisi mitolojide ki kör zenginlik Tanrısı Plutus’tur Niye kör Bazıları parayı kazanırken sonra hudutsuz harcarken veya cimrilik yaparken kimsenin gözünün yaşına bakmıyor, altta kalanın canı çıksın mantığıyla hareket ediyor belki ondan belki aşkın gözünün kör olduğu gibi paranın da nereye gideceğinin veya "kör talihin" kime ne dağıtacağının belli olmadığından...

Plutus bir canavar gibi görünmektedir ve şairleri bu halkaya almak istemez. Daha önceki bölümlerde gördüğümüz gibi Virgil ona  yukarılardan izinli olduklarını ve buraya girebileceklerini söyler. Burada yukarıyı (Cenneti) tarif ederken “En büyük dört Melekten biri olan Mihael'in kibirlilerden intikam aldığı yer” ifadesini kullanıyor.


Burasi cimrilerin (hoarders) ve müsriflerin(wasters) yeridir.Yani birbiriyle tamamen zıt iki insan tipi, birisi düşünmeden harcamış diğeri ise ne varsa saklamış hiç harcamamış. Ceza olarak ikisi de ayni yere konmuş ve sürekli olarak ağırlık taşımaya mecbur edilmistir. Bir  daire icerisinde dönüp bu ağırlıklarla beraber birbirleriyle çarpışmaktadırlar. İki taraf da birbirine “Niye cimrilik yapiyorsun?” “Niye israf yapiyorsun”diye bağırmaktadırlar. Çarpışınca iki tarafta gerisin geri döner, fakat bir çember icinde olduklarindan öbür tarafta tekrar çarpışırlar.

Dante burada acaba tanıdık biri var mi diye merak eder. Virgil Avarice günahının yani para hırsının en çok din adamlarına musallat olduğunu, papazların Papaların ve Kardinallerin hep burada oldugunu söyler. Ama sen bunları burada tanıyamazsın çünkü çektikleri çilelerden dolayı tanınmaz hale gelmişlerdir der.

 Hem cimriler hemde müsrifler talihin kendilerine sunduğu imkanları doğru kullanamamışlardır aşırıya kaçmışlardır. Şimdi bu yükün altında eziliyorlar. Talih dünyada ki bütün altınları onlara verse gene de bir an için rahat nefes alamazlar diyor.

Bunun üzerine Dante “Talih nedir? Bu Çarkı Feleği çeviren dünyadaki bütün güzel şeyleri avucunda tutan (Dame Fortune) Talih Perisi kimdir?” diye sorar.

Virgil bu soru üzerine "İnsanoğlu anlamaz” der. “Sen de mi yanılıyorsun?” diye sorar Dante’ye. Sonra anlatir:

“Herşeye Kadir olan bütün kainatı yaratmış olan Hikmeti herşeyin üzerinde olan Allah nurunu bütün dünyaya dağıtmatları, bir diyardan ötekine yaymaları için melekler göndermiştir. Bu "talih perisi" de aynı şeyi yapar kısmeti diyardan diyara evden eve bir milletten ötekine dağıtır. Değişmez olan değişimin kendisidir her sene yenilenir,” der.

"Ölümlü hiç bir kimse onun çemberinin onun kuvvetinin dışında değildir. Bir sonraki adımını nereye atacağını kimse bilemez devran döner zaman geçer talih değişir. Aynı kişinin talihi de bir gün iyi bir gün kötü olabilir.

İnsanoğlu bunu anlamaz talihine küfreder, halbuki talih perisi kendi başına hareket edemez; nasıl melekler Allah’ın ışığını dağıtmakla görevliyse, Talih Perisi de öyle görevlidir. Feleğe sövüp sayan insanları duymaz bile, bütün zerafetiyle yoluna devam eder” der ve ekler:


“Ama zaman çabuk geçiyor biz yolumuza devam edelim der zira çok kalmaya müsademiz yok…”

Dante Ilahi Komedya
Yorumlar
Elif Mat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder