23 Ağustos 2016 Salı

Kanto 6 -Ne olacak bu Floransa'nin hali?


Ne olacak bu Floransa’nın hali?
Kanto 6 ya devam…
Evet oburların arasından yürür geçerler ve biraz daha sakin bir yere gelirler, burada etrafta dolaşan fazla bir kişi yoktur. Ciacco başını kaldırır, Dante’ye “Beni tanıdın mı?” der. Dante önce hatırlıyamaz. Adamın ismi Ciacco (domuz) manasına gelmektedir ve Dante’nin memleketi Floransa’da yaşamıştır.
Floransa

Dante adamın haline üzülür ve onunla konuşmaya baslar. Adam israr eder ve “ ben dünyadan ayrılmadan sen doğmuştun, beni tanıman lazım” der.
Dante’nin Inferno’sundaki ruhlar, geçmişi biliyor, geleceği de söylüyor ama şu anda dünyada ne olup bittiğini bilemiyorlar. Dante ona Floransa’nın gelecegini sorar. “Şimdi çok iç çekisme var sonu ne olacak bu gidişin?” der.
Floransa o tarihte Avrupanın en önemli ticaret merkezlerinden orada üretilen mallar bütün Avrupa da satılıyor, çok önemli güç savaşlarının ortasında, Güneyde Papalık Kuzeyde Kutsal Roma Germen İmparatorluğu…
(Siyaset, ticaret ve din birbirine karışmasın diyoruz ama, tamamen karışmış durumda. Evet, burası önemli hep “laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması” diye ezberlemişiz; hep buraya odaklanırken parayı unutuyoruz; bir de işin ticari cephesi var; bir üçgen gibi düşünmek lazım. Türkiyede türbandı, Kadıköy vapuruydu derken Bank Asyalar falan büyük bir ticari güçe ulaşmış bazıları…)
Hem Fransızlar hem İtalyanlar papa kendilerinden olsun istiyor; papa güç sahibi İtalyanlar kendi aralarında birlik olamamış, şehir devletleriyle yönetiliyorlar. Şehirler arasında rekabet var, bu da yetmezmiş gibi Floransa nın bir de kendi iç çatışmaları var Kısaca siyahlar ve beyazlar olarak ayrılmış iki parti, iki güç odağı ve birbiriyle öldüresiye savaşan kodamanlar.

Ciacco “iç savas çıkacak  iki partiden biri yenilecek ve şehirden atılacak” der, Bunu söyledikten sonra Dante ona başka tanınmış Floransa vatandaşlarını nerede bulabileceklerini sorar. Ciacco onları bulmak icin Cehennemin dibine gitmeleri gerektiğini, onların günahlarının kendisininkilerden çok daha beter olduğunu söyler. Bunu söyledikten sonra Ciacco gene uykuya dalar.
Israfil El Kazvini

Virgil Dante’ye daha fazla birsey sorma, Ciacco Sur’a borusu üflenene kadar burada bu çamurun içinde uyuyacak sonra bütün ruhlarla beraber uyanacak der. Peki öbür dünyaya göçmüş ruhların durumlarında her hangi bir düzelme olacak mıdır, yani Cennet’tekiler daha iyi daha mükemmel hale gelecek midir? Cehennemdekiler yanlışlarını düzeltecek midir?
Virgil, “Evet biraz düzelecekler ama sen ilmini düşün” der (burada Felsefeyi daha cok Aristo felsefesini kastediyor çünkü Virgil eserde aklı ve felsefeyi temsil ediyor) “bir varlık daha mükemmel hala geldiğinde, evrimleştiğinde  acıyı da hazzı da daha çok hisseder” der.

Yollarına bu minval üzere konuşarak devam ederken Plutus’e rastlarlar...


 Plutus  (Filozof Pluto değil-)mitolojide ki gözleri görmeyen Zenginlik Tanrısı Plutus…

Not: Eserin yazıldığı tarihte Dante sürgün üçüncü halkada Ciaco nun konuşması kehanet tarzında gerçek hayatta siyahlarla beyazlar arasında kanlı bir savaş oluyor Beyazlar kazanıp bir kaç sene hüküm sürüyor sonra Siyahlar tekrar iktidara gelip Beyazları Dante de dahil olmak üzere Floransa dan sürüyorlar.
Bu acıyla Dante kitabı ilk yazdığı zaman Floransa da doğmuş olan ama karakter olarak Floransalı olmayan Dante Aligheri olark imzalıyor:
"The Comedy of Dante Aligheri a Florentine by birth but not in character."
Elif Mat

Ilahi Komedya Yorumlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder