13 Eylül 2016 Salı

Kanto 12 Komşuya karşı işlenen suçlar

Kanto 12




Şairler yedinci dairenin ilk bölümüne girerler çok dik ve kayalık bir yokuşu zorlukla çıkarken karşılarına Minataur çıkar.
Vahşi suçluların olduğu bölüme zebani olarak meşhur Girit adası canavarı kafası boğa vücudu insan görünümlü Minataur görevlendirilmiştir. Bu korkunç canavar onları gördüğünde öfkeden kudurur ve kendi kendisini ısırır. (Keskin sirke küpüne zarar verir.)
Virgil onunla dalga geçer; “Bizi Atina dükü mü zannettin? O senin ölümüne sebeb olmuştu.” Bu sözler üzerine canavar bıçaklanıp ta ipinden kurtulan bir boğa gibi sağa sola savrulur adeta başı kesilmiş bir tavuk gibi bir o tarafa bir bu tarafa amacsizca koşar .Virgil Dante’ye “Hemen kaç; Canavar öfke nöbetindeyken dar geçitten kendini öbür tarafa at” der.  (Bu da enteresan insana öfke nöbetindeyken önünü göremeyeceği doğru kararlar veremeyeceği  hatırlatılıyor)



Dante koşarak devilmiş taşların üzerinden geçer; onun ağırlığıyla taşlar yerlerinden oynamaktadır. Bu durum oradaki herkesin dikkatini çeker. Çünkü ruhların ağırlığı yoktur ve dokundukları yer üzerinde bir etkileri olmaz.
Virgil Dante ye bu taşların Hazreti Isa’nın ziyareti sırasında yerlerinden yuvarlandığını; o sırada bütün Cehenneme sevgi dalgasının yayıldığını; bazılarının dediği gibi Hazreti Isa’nın dünyadan ayrılmasıyla dünyanın kargaşaya sürüklendiğini hatırlatır.
Sonra Dante’ye “vadiye bak” der. Orada bazı ruhlar kan gölünün içinde kalmış ve çıkamamaktadırlar. Dante bir bakar ki bir grup silahlı Centaur’lar (yarı at yarı insan olan mitolojik varlıklar) kendilerine doğru koşarak gelmektedirler. Yaylarını çekerler, bunlar dünyada da usta avcılardır. “Olduğunuz yerde durun! Yoksa size ok atacağız!” derler.
 Virgil onlara Chiron’la konuşacağını söyler; “Bu öfke size hiç bir zaman yaramadı” der. Dante’ye Nessun’u gösterir, “bu da intikam peşinde koşmuştu” der.


Chiron mitolojide Achhille’in hocasıdır. Dante’nin yaşayan bir varlık olduğunu anlar ve neden burada olduğunu sorar. Virgil “keyiften değil, zorunluluktan dolayı buradayız; bize yukarıdan izin verildi, sen de bize bir rehber ver” der.
Chiron sağına dönerek (doğruluk tarafı) Nessun’a şairlere rehberlik etmesini ve diğer Centaur’lardan onları korumasını söyler.
Nessun’un kafası insan, vücudu attır. Dante’yi sırtına alır, ırmağın sığ yerinden geçirirken onlara bilgi verir.Bu kaynayan kan ırmağında bulunan ve buradan çıkamayan ruhların geçmişte çok kan dökmüş olan işgal ve talan meraklısı krallar olduğunu söyler. Buradaki ruhlar ırmaktan çıkmak ve kaçmak isterlerse bu yarı at yarı insan olan binlerce Centaur bunları ok atarak durdurur ve gene ırmağa batırır
Bu halkada Dante diğer bölümlerde olduğu gibi cezasını çekmekte olan ruhlarla konuşmuyor; sadece kim olduklarını merak ediyor.  Başta Büyük İskender, Atilla ve çok kan dökmüş, talan için kimsenin gözünün yaşına bakmamış bir çok kral ve hükümdar ve y’ne kendi memleketi Floransa nin tiranları var. Dante yüzünü açıklaması için Virgil’e çevirir ama Virgil burada rehberliği Nessun’un yapacağını söyler. Nessun “dünyadaki tepelerde savaşanlar şimdi buradalar. ”der.
Şairleri karşı kıyıda bıraktıktan sonra da geldiği gibi döner gider...
Atilla 

Bu bölüm vahşet suçları komşuya karşı derken insanın insana zulmü kastediliyor diğer insanlara da kendi yakınınmış komşunmuş gibi iyi davranman gerekiyor...

Buyuk Iskender


Dante 
Ilah Komedya
Inferno
Yorumlar
Elif Mat Erkmen




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder