10 Kasım 2016 Perşembe

Kanto 21 Rüşvetciler


Kanto 21
Rüşvetciler

Inferno
Dante Ilahi Komedya
Yorumlar
Elif Mat Erkmen

Venedik Arsenal

Dante ve Virgil beşinci çukura geldiklerinde; bu bölümün her yerden daha karanlık olduğunu farkederler; aşağıda kaynayan bir zift vardır. Bu görüntü Dante’ye Venedik tersanesini (Arsenal) hatırlatır. O dönemde dünyanın en güzel gemileri Venedikte yapılmaktadır. Venedikler gemicilikte çok ustadır ve tersaneleri cok meşhurdur (günümüzde sanat merkezi olarak kullanılıyor)Eskiyen gemiler kışın tersaneye çekilir ve gemilerin altı su almasın diye ziftle sıvanır. Dante aklından bunları geçirirken birden bir yaratık belirir ve Virgil’in “saklan” demesiyle Dante kendisini bir kayanın arkasına atar. Diyeceksiniz ki “Dante niye saklandı?” çünkü o da vaktiyle Floransa da yüksek bir mevki sahibiydi ve o da bazı suçlarla suçlanmış en sonunda orayı terketmek zorunda kalmıştı Sonradan suçsuz olduğu anlaşılsa bile ne olur ne olmaz diye tedbir alıyor.

 Bu korkunç Zebani; sırtında rüşvetçiliğiyle meşhur eski bir devlet adamını taşımaktadır uçurumun kenarına geldiğinde onu aşağıya ziftin içine fırlatır. Bu çukur rüşvetçilerin, mevkilerini kötüye kullananların, vazifeyi suiistimal edenlerin yeridir. Zebani bu adamı cukura attıktan sonra, hemen başkalarını getirmek üzere geri döner. Bu kutulara servet yığanlar taşı taşı bitmez…

 Diğer Zebaniler günahkarlara “ziftin içerisine gir, orada saklan gözükme” derler. Çünkü etrafta başka şeytanlar vardır ve bu rüşvetçiler nasıl milletin cebindeki paralara musallat olmuşsa o şeytanlarda uzun kancalarla uzaktan bunların üstüne saldırıp etlerinden et koparmaktadırlar.

Virgil Dante’nin saklandığından emin olduktan sonra, oradaki diğer Zebanilerle konuşup buradan geçmekte olduklarını söylemek istiyor; fakat bunlar çok tehlikeli ve vahşiler; anlaşamayacaklarını anlayinca,Virgil onlara “Reisiniz kimse o gelsin” diyor.

 "Malecoda" diye birisi geliyor; ismi de "Kötü Kuyruk" demek; aynen dizilerdeki ağalar gibi şöyle bir şişinip, izin veriyor geçmelerine, ‘başlarına bir şey gelmesin’ diye  yanlarına on kadar şeytan katmayı da ihmal etmiyor:

 “Burada deprem oldu, köprüler çöktü bir sonraki köprüden geçeceksiniz” diyor.“Deprem oldu” demelerinin sebebi, Hz. Isa öldüğünde öbür dünyada deprem olmuş Cehennemin bazı yerleri yıkılmış. (Ortacagdaki Hristiyan inanışınca)

Dante gene bu şeytanlardan korkuyor; “Bunlar bizimle gelmesin” diyor ama Virgil onu ikna ediyor:  "Sen daha ölmedin sana dokunamazlar" diyor; ve böylelikle yollarına devam ediyorlar...

Dante şiirinin bu bölümünü daha çok komedi tarzı bir uslupta yazmış ve diğer bölümlerden farklı olarak kullandığı kelimeler kaba saba; sahne kah çok korkutucu; kah komik; adeta bu hayatta o yüksek mevkilerdeyken çok kasılıp küçük dağlari ben yarattım diyen tiplerle bu arada kendisiyle de dalga geçer gibi.

Hem ortam karanlık; hem de günahkarlar ziftin içinde. Onlara oradan çıkmamaları, gözlerini açmamaları söyleniyor, çünkü dünyada da bu rüşvet alıp vermeler, ihale pazarlıkları, hesaba para aktarmalar falan gizlilik içerisinde ve gözlerden uzak yerlerde oluyor.

Kantonun sonunda bu günahkarlardan biri gene dünyadaki gibi bir uyanıklık yapıyor ben ıslık çalayım diğer rüşvetcilerde buraya toplansın onları didiklersiniz diye Zebanileri kandirarak kacmak istiyor ve kaçıyor bunu gören Zebaniler hemen onun peşine koşturunca o kargasa da Danteyle Virgil de oradan uzaklaşma imkanı buluyorlar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder