13 Kasım 2016 Pazar

Kanto 22 Görevi Kötüye Kullananlar

Kanto 22
Görevi Kötüye Kullananlar
Inferno
Ilahı Komedya. Dante
Yorumlar
Elif Mat Erkmen


Dante, bugüne kadar ki hayatında atlıları, askerleri, savaşları, ordunun yürüyüşünü ve hücumlarını görmüştür ama buradaki şeytanların yürüyüşü gibi bir şeyi hiç görmemiştir.  Bu bölümde şeytanlar Dante ve Virgil’le beraber yürümektedirler.
Dante, arada uçurumdan aşağıya bakmaktan kendisini alamaz. Aşağıda kaynayan ziftin içinde mahkumlar el ve ayaklarını çıkarmaya çalışmaktadırlar; bazıları sığ yerlerde saklanıp gözlerden uzak olmaya çalışmaktadır ama bir şeytan yaklaşırsa gene korkuyla ziftin içine atlamaktadırlar.
Dante bu şeytan alayına hayretle bakar. Cehennemin dünyadan ne kadar farklı olduğunu düşünür.
Şeytanlardan biri kancasıyla günahkarı saçlarından yakalar ve çukurdan çıkarır. Diğer şeytanlar onu parçalamak isterler. Dante Virgil’e bu kişinin kim olduğunu sorar. Virgil de bilemez ve günahkarin kendisine sormaya karar veri;  Navarette ( Ispanya’da  )doğumlu olduğunu öğrenir.

Cehennemin derinlerine indikce cezalar ağırlaşır ve şeytanlar daha da şeytanlaşır. Hem Cehennem ehlini parçalarlar; hem de kendi aralarında ‘kim parçalayacak’ diye kavga ederler. Enteresan olan bu kadar acı ve sıkıntının içinde, günahkarların yine de Virgil ve Dante’yle konuşarak, kendi hikayelerini anlatmak istemeleridir.

Virgil Navareli ruha, “ burada başka Italyanlar var mı?” diye sorar ve ruh da “evet”, diyerek bazılarından örnek verir
Bu kadar felsefi ve derin bir yolculuk yapmaktadırlar ama şairler daha çok gene kendi memleketleri Italya yı düşünmekte ve Italyanların öbür dünyadaki akıbetlerini merak etmektedirler. Herhalde diğerleri ne yaparsa yapsın diyorlar…

Bu arada günahkar ruhlar kaçmaya uğraşmakta; büyük bir kargaşa içinde şeytanlar onları kovalamakta;  kovalayayım derken, birbirleriyle kavga etmekte; kavga ederken de şeytanlardan ikisi kuyuya düşmektedir.

Bu kadar acı ve ıstıraptan sonra, şairler böyle komik hadiselere de şahit olurlar.
 Eninde sonunda ruhlar, şeytanlardan kurtulur ama yine ziftin içine düşüp cezaların çekmekten kurtulamazlar.
Burada da daha önceki kanto da olduğu gibi yüksek mevkilerde bulunup ta görevi kötüye kullanan rüşvet yiyen haksız kazanç sağlayanlar cezalandırılmaktadır…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder