7 Kasım 2016 Pazartesi

Kanto 20 Falcılar ve Büyücüler



Falcılar ve Büyücüler

Dante 
Ilahi Komedya
Inferno
Kanto 20
Elif Mat Erkmen
George la Tour- the Fortune Teller

Şairler  bu bölüme geldiğinde yüksekçe bir yerden aşağıya bakar orada bir ayinde yavaşca ilerleyen rahibelerin ve din adamlarının ayin yürüyüşü gibi ağır adımlarla ilerleyen ruhları görür. Çok hüzünlü bir yürüyüştür bu; hiç durmadan bir daire çizerek dönerler.
Dante bu ilerleyen grubtaki ruhların kim olduklarını anlamak ister. Yüzlerine bakmak için eğildiğinde, dehşet içinde kalır; hepsinin başı boyunlarından ters dönmüştür, ileriye değil, geriye bakmaktadırlar. Başları önlerine eğik vaziyette ağlayarak yürümektedirler; çünkü bu kişiler hayattayken falcılık ve büyücülük yapmışlardır ve ahirette ileriye bakmaları yasaklanmıştır.
 Dünyada geleceği görmek gelecekten haber vermek bütün büyük dinlerce günah kabul edilmiş fakat falcılar bu işle uğraşmışlar, gelecekten haber vererek para kazanmışlardır; şimdi onlara önlerini görmek yasaklanmıştır. Önlerini göremedikleri için geri geriye yürümektedirler.

Dante bu geçit alayından çok etkilernir; “Bugüne kadar hiç böyle bir şey görmedim” der gözyaşlarını tutamaz ve bir kayaya yaslanarak ağlamaya başlar.
Virgil kızar; “Sen hala bunlar için mi ağlıyorsun? Burada (yani Cehennemde) kimseye acımak gerekmez; çünkü bunlar cezalarını hakketmiştir.  Geleceği görmek sadece Allah’ın işidir; gelecekten haber verme iddiasında bulunmak büyük bir kibirdir. Başını kaldır da Amphiarous’a bak! Thebes’lilere karşı savaşan yedi kraldan biriydi, sonra savaş esnasında kendi ölümünü görüp kaçmak istedi ama bu sefer de savaştan kaçarken depreme yakalandı ve açılan yarıktan düşerek yer altı dünyasına yuvarlandı.  şimdi o da diğerleri gibi geri geriye yürüyor” der.

Sonra büyücü Tireas’ ı gösterir; “o da önce erkekti büyü yaparak kadın olmaya karar verdi.Birbirine dolanmış iki yılana asasıyla dokundu kadın oldu yedi sene kadın olarak yaşadı ve sonra yine birbirine dolanmış yılanları gördü fikir değiştirdi ve asasıyla bu iki yılana vurarak tekrar erkek oldu” der.

Dante burada başka kimler olduğunu merak eder ve Virgil Romalı falcı Arun’u gösterir. O da Pompey'le Sezar ın savaşacağını, Sezar' ın galip gelicegini ve  Pompey’in öleceğini bilmiştir.

Böylece Virgil, Dante’ye antik çağdan pek çok örnekler verir, kendi memleketi Italya’nın “Mantua” bölgesini anlatır ve “bunları iyi öğren, kimse seni kandırmasın” der.

Bütün cadılar, büyücüler, bez bebeklere büyü yapan kadınlar, bir takım baharatları karıştırıp insanları büyüleyenler, gemilerin ne zaman sefere çıkması gerektiğini astrolojik olarak hesap eden astrologlar buradadır.

Mantua



İnsanlar her devirde gelecekten haber aramış ve bazıları günah olduğuna inansa da bundan vazgeçmemiştir. Günümüzde de astroloji ve fal merakı sürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder