20 Kasım 2016 Pazar

Kanto 25 Hem suçlu hem güçlü…

Kanto 25
Hem suçlu hem güçlü…

Vanni, o bölümde görülmekten ve hırsızlığının tescillenip, şiirde yer almasından dolayı duyduğu öfkeye gem vuramaz. Dante’ye “senin ileride başına gelecekler var” diye gelecekten haber verir ve “bunu seni üzmek amacıyla yapıyorum” der. Gerçekten de  Dante Floransa daki yaşamında kendi tuttuğu partinin yenilgiye uğramasıyla sürgüne gönderiliyor.
(Dante şiirde böyle bir teknik kullanmış; tabii Ilahi Komedya sürgünde yazılıyor ama şiirde geçen olaylar tarih olarak 1300 yılından başlatılıyor ve oradaki ruhlar gelecekten haber veriyor Dante zamanı geriye alıp yaşadığı olayları ileride yaşanacakmış gibi veriyor)
Vanni sadece Dante ye bağırmak ve hakaret etmekle kalmıyor iki elini de gökyüzüne doğru uzatıp Italyanların Incir işareti dediği bizimde çok iyi bildiğimiz sokaklarda çocukların kavga ederken yaptığı işareti yaparak bütün kutsal değerlere küfrediyor.

Daha o sözünü bitirmeden bütün yılanlar üzerine saldırıp onu susturuyor. Daha önce gördüğümüz yarı at yarı insan  Centaurlar ve ağzından alev çıkan ejderhalar gelip Vanni’yi oradan uzaklaştırıyor.
Hırsızlık çukurunda yılanlar günahkarları sokuyor; insanlar sürüngenlere, sürüngenler insanlara dönüyor, sürekli bir metamorfoz yaşanıyor.
Hırsızların Cehennem’de hiç bir şahsi eşyaları, üzerlerinde kıyafetleri yok. Tamamen çıplaklar. Tek sahibi oldukları şey bedenleri; ona da sahip olamıyorlar; sürekli olarak sürüngenler bedenlerini kendilerinden çaliyor. Yilan oluyor,ejderha oluyor, kertenkele oluyorlar; kimin bedeni kime ait belli olmuyor.
Bu kantonun özelliği hep karanlık ve sürüngenlere yer vermesi, çünkü hırsızlıkta sinsice karanlıkta yapılan bir iş...
Floransa’nın diğer namlı hırsızları da bu kargaşa içinde yer almış. Siyaset ve iş dünyasının iç içe geçtiği hangi paraların nerelere gittiği bunun soruşturulmasından da iş başındakilerin rahatsız olup öfke krizine girdiği zaman zaman görülüyor.
Hem yetim hakkı yiyip hem de halk nezdinde o yüksek mevkilerin verdiği saygınlığı sürdürmek mümkün olmuyor.Olmayınca da ciğerinin yettiği kadar bağırmaya kalıyor iş.
Ben bu kantoyu yorumlarken hırsızlığı sadece adi hırsızlık para pul meselesi,siyaset-iş ilişkisi olarak görmedim son zamanlarda ki gündemi meşgul eden önergeler nedeniyle aynı zamanda çoluk çocuğa göz dikenler, gençliklerini, çocukluklarını, mutluluklarını, ümitlerini, bedenlerini çalanlar da geldi aklıma. Onlar için de bu cezalar, kendi bedenlerinin çalınması  sürüngenlere dönüşmeleri uygun olmuş…


Kanto 25
Ilahi Komedya
Yorumlar
Elif Mat Erkmen


Man doing the gesture of the fica, anonymous, 
circle of Bartolomeo Manfredi (around 1615-1625), oil on canvas.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder