12 Temmuz 2021 Pazartesi

Göğe Yükselen Merdiven

 

Ladder of Divine Ascent (icon).
Saint Catherine's Monastery, Egypt.
UNESCO World Heritage Site.



Resim Sina Dağında bir manastırdan. Hristiyanlıkta teslis anlayışında dolayı 3 rakamı önemli Burada da 30 basamak var. 30 kademede nefs iyileştirilecek bu yolla Tanrı'nın huzuruna çıkılacak. Merdivenin sonunda Hz. İsa karşılıyor onları. Ama yol kolay değil. İblisler onları aşağı çekmeye, düşürüp yemeğe uğraşıyorlar ve bazılarını düşürüyorlar. Sina dağında Hz. Musa'ya on emrin verilmesi, Tevrat'ta buna benzer bir merdivenle Hz. Yakup'un rüyasında göğe çıkması, Hz. Muhammed'in miracı hep yeryüzü ve gökyüzü arasındaki bir bağı temsil ediyor.

William Blake- Jacob's Ladder- Hz. Yakub'un Merdiveni


Günümüze Ley hatları konuşuluyor dünyanın bazı yerlerinden geçen enerji hatları, Nemrut Dağı, Kabe, Urfa,  Göbekli Tepe, Mardin, Ankara Konya, İstanbul özellikle Ayasofya, bazı yatırların türbeleri oralarda özel bir enerji olduğu öbür alemlerden direkt olarak iniş çıkışa müsait, geçiş kapısı gibi yerler olduğu söyleniyor.

Ankara'da Augustus Tapınağı ile Hacı Bayram Veli camisinin yan yana olması, Anıtkabrin bulunduğu yerin eskiden Hititlerce önemli bir yer olması,  Kudüs'te bulunan kutsal makamların hep tarih boyunca önemini koruması bu enerji hatlarıyla bağlantılı olarak düşünülüyor. 

Hac için insanların her dinden kendilerine özel yerler belirleyip nesillerce gitmeleri orada toprağa basmakla kendilerine bir ferahlık gelmesi insanın doğayla bütünleşmesi duygusu yaşaması ruhsal bakımdan yükselme, görüş açısının değişmesi her kültürde var.

Piramitler, İngiltere'deki Stonehedge Maya uygarlığı gibi dünyanın çeşitli yerlerinde buna benzer söylenceler var.



Bu iyi yönü bir de göğe yükselmenin kibirle ilgisi var. Madalyonun öbür yüzü.  Mesela Kur'an da Firavun'un Haman'a bir kule yap da görelim Musa'nın Tanrısını demesi, Babillilerin kule yapmalarının Tevrat'ta Tanrı'yı kızdırması ve kulenin yıkılarak insanların dillerinin karıştırılarak dünyanın dört bir yanına dağıtılması. Bundan alınacak derste insanın göğe merdiven dayayarak değil de tevazuuyla yere eğilerek secde ederek kulluk bilincine vararak Tanrı'ya yaklaşmasının mümkün olması denebilir.


Mümin Suresi 36-37.Ayet

Firavun, “Ey Hâmân!” dedi, “Bana yüksek bir kule inşa et; belki bazı yollara, göklerin yollarına ulaşırım da bu sayede Mûsâ’nın ilâhını görebilirim! Doğrusu onun bir yalancı olduğunu düşünüyorum.” İşte böylece, yaptığı çirkin iş Firavun’a güzel göründü ve doğru yolu bulması engellendi. Firavun’un tuzağı hüsrandan başka bir sonuç doğurmadı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder