22 Nisan 2019 Pazartesi

Inferno 2 Açıklamalar



Hem bu kantoyla ilgili, hem genel açıklamalar
Destansı Yolculuklar:
Odyseus

1        Odyseus-  Homer

Homer

2    Aeneas-  Virgil
Dante’ nin Komedya yı yazarken örnek aldığı yolculuk Virgil eseri  The Aeneid’ den. Aeneid, Aeneas hakkında, onunla ilgili demek. Aeneas, Tanrıça Venüs  ve Truva Kralı Anchises’ in oğlu. Truva’nın savaita yanıp yıkılmasından sonra yola öıkıyor babası ve oğlunu yanına alarak Akdeniz in çeşitli limanlarını dolaşıyor. Yanında savaştan kurtulan diğer Truvalılar da var. Kendilerine yeni bir yurt arayışı içerisindeler.
Bir müddet Kartaca’ da kaldıktan sonra, Italya’ ya doğru hareket ediyorlar. Kartaca’ da Aeneas’ ın sevgilisi, Kraliçe Dido var. Aslında onunla evlenmek istiyor ama kendi kaderinin Italya’ ya gitmek ve Roma şehrini kurmak olduğunu bildiği için, Dido’ yu memleketinde gözü yaşlı bırakarakö bilinmez ufuklara yelken açıyor.
Bu yolculuk esnasında babası ölüyor.Babasını öbür dünya da ziyaret etmek için yer altına iniyor. Daha evvel ölmüş olan Romalıların ruhlarını görüyor. Geleceğe dair kehanetler duyuyor.
Aeneas yaralanmış Pompey freskleri

Virgil ilk bölümde anlatıldığı gibi Sezar zamanında doğmuş (M.Ö. 70); Augustus zamanında ölmüş(M.Ö. 19) . Roma nın imparatorluk haline geldiği zaman ve Isa’nin doğumundan kısa bir süre önce.
Truva savaşının MÖ 1194 1184 yılları arasında geçtiği sanılıyor.  Yani Virgil in doğmasından bin yüz sene evvel. İlk olarak bu savaşı ve Odyseus un yolculuğunu Homer yazmış.
Virgil, o konudan ilham alarak kahramanı Aeneas olan başka bir şiir yazmış. Homer’ in ki Yunanca; Virgil’ inki Latince.
Bu iki şair de Klasik dönemin en büyük şairleri sayılıyor. Roma devrinde okullarda Yunanca öğrenen gençler Homer’ in eserlerini; Latince öğrenenler Virgil’ in eserlerini ezberliyorlarmış. İkisi de kendi dillerini en güzel kullanmış olan şairler.
Dante’ ye gelince; O’na da “Italyanca’ nın babası” diyorlar. O zamana kadar, her şehirde ayrı bir aksanla konuşulan Italyanca varken, Ilahi Komedya’ nın çok sevilip yaygınlaşmasıyla Toskana aksanı; Floransa’ nın “Italyancası” egemen oluyor. Pek çok kişi, çeşitli kantoları ezberliyor. Bugünde youtube kanallarında, bazı Italyan aktörlerinin şiiri ezbere okuduğu programları bulup, seyretmek mümkün.
3 Aziz Paul
İncil’ e göre Aziz Paul’e Cehennem gösterilmiş. Bu hikaye Hrıstıyanlığın Roma Imparatorluğunda yaygınlaşmasına yardım etmiş.
4  Ulyses - Odyseus

Odyseus’un Latincesi Ulyses. Dante Homer’ in Odyseus’ unu, Komedya’ da bir bilinmez yolculuğa çıkan, (cüret eden Ulyse) olarak anıyor. Onunla ilgili Yunan mitolojisine yer veriyor ve ilaveten, Akdeniz’ den, Cebel’i Tarık boğazını aşıp Okyanusa açılmasını ve bir kayalığa çarparak ölmesini anlatılıyor. Tedbirsiz davranıp hem kendisini hem de adamlarını ölüme sürüklemesini.
Komedya da zaman zaman deniz yolculuğuna ve tehlikelerine referanslar olacaktır. İlk bölümde kendisini denizde boğulmaktan kurtulup kıyıya bakan birine benzetmişti. Öyle bir adamın korkuyla geriye denize bakması gibi o da korkuyla dönüp geçmişine bakıyordu.
4  İlahi Komedya - Dante

  Komedya’ da kendi hayli yolculuğu öteki dünyaya.
Tereddüt
“Ben Aeneas değilim Paul de değilim. Nasıl bu yolculuğa çıkarım, kim izin verir? Aeneas gitti çünkü kendisine Roma’ yı kurma görevi verilmişti. Paul gitti çünkü kendisine Hrıstıyanlığı yayma görevi verilmişti.  Peki ben kimim?” diyor.
Dante’ de aslında bu guruba girmiş oluyor; hem geçmişteki Roma Imparatorluğu hem de kendi yaşadığı çağdaki Kutsal  Roma Germen Imparatorluğuyla ilgili düşüncelerini paylaşıyor; geleceğe ait öngörülerde bulunuyor.
Silvius
Aeneas’ ın Latvia ile evliliğinden olan oğlu. Truvalıların Italya’ya gelmesiyle, Latinlerle evlilikleri ve iki ırkın birleserek Roma’ yı kurmaları anlatılıyor, Aeneid destanında.
Limbo

Virgil, Hrıstıyanlıktan önce doğduğu için, Cennet’ e alınmıyor. Araf’ ta da yaşayamıyor; çünkü Araf’ takilerin, eninde sonunda Cennet’ e varacaklarına inanılıyor. Cehennemlik bir suçu, günahı da yok. O zaman Cehennemin kenarında, Limbo denilen bölümde iyi insanlarla, filozoflarla beraber yaşıyor. “Değerli -ahlaki değerlere sahip- Paganlar” diyor Dante onlara.
Lucia
İsmi ışık anlamına geldiği için bu Azize Tanrısal Işığı sembolize ediyor.
Rachel
Tefekkürü temsil ediyor.
Beatrice

Dante nin gençlik aşkı uzaktan sevdiği kendisine şiirler yazdığı kız. Fakat genç yaşta ölmüş. Onun ölümünden sonra Dante Vita Nouva  (Yeni Hayat) isimli eserini yazmış.Hem şiir hem düzyazı olarak yazılmış olan kitapta gençlik yıllarını Beatrice e olan aşkını ve şiir sevdasını anlatıyor. Bitirirken de Beatrice için “ona bir kadına şimdiye kadar yazılmamış bir eser yazacağım” diye bitiriyor.
Komedya’ da çoğu şey, iki anlamlı. Beatrice hem ilk aşkı, gerçekten yaşamış bir insan; hem de şiirde- Virgil felsefeyi insan aklını temsil ederken- Beatrice Tanrı’nın insana yol gösterici olarak gönderdiği işaretleri temsil ediyor.
Kuşun iki kanadı olması gibi insanın da hayatta hem akla, hem dine, Tanrı’nın yol göstericiliğine ihtiyacı olduğu konusu işleniyor.
Meryem Ana
Onun şefaatiyle bu yolculuğa izin veriliyor. Sevgiyi ve Merhameti temsil ediyor.

Irmak
Floransa’ nın ırmağı Arno bütün denizlerden daha tehlikeli olarak tanımlanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder