24 Nisan 2019 Çarşamba

Inferno 3 Açıklamalar




Dante ve Virgil Cehennemin Kapısına gelirler, kapıda ürkütücü bir yazı yazmaktadır. Buraya giren bir daha çıkamayacak aydınlığı göremeyecektir. Dante bu kapıdan geçmekten haklı olarak korkuyor ama Virgil’ e de pek bir şey söyleyemiyor onun duygularını incitmek istemiyor.  Çünkü Virgil de Cennet' e gidemeyecekler arasında.

Virgil, O’nu girmesi için yüreklendiriyor. “Korkaklığı bırak” diyor. Girdiklerinde acı çekenleri görüyorlar; haykırışlar yeri göğü inletiyor. Dante bunların kim olduğunu sorduğunda, “kötülük karşısında tarafsız kalanlar, hiç bir şey yapmamayı tercih edenler” cevabını alıyor. Hiç bir şey yapmamakla, tarafını seçmemek de bir seçim aslında.
Buradaki ruhların arasında, Tanrı şeytanı kovduğunda ,ne şeytanla giden ne de Tanrı’ ya sadık kalan tepkisiz kalan meleklerde var.
Buradakilere fazla bakma, geç; bunlara bakmaya değmez” diyor Virgil. Bu kişilerin isimleri de belirtilmiyor. İyi veya kötü bir şey yapmamışlar, korkaklar ismini anmaya değmez diyorlar.
İçlerinde bazısını tanıyor, Dante isim vermiyor ama görevi reddetmekle suçladığı Boniface den evvel Papa olan Celestine. Boniface onu istifa etmeye ikna etmiş ve kendisini Papalığa seçtirtmiş. Sonra da bazı kötülükler yapmış bu sebebten Dante her ikisini de sevmiyor.
Dünyada harekesiz, tepkisiz kalanların cezası arılar böcekler tarafından ısırılmak. O hareketsizliğin tersine, şimdi sürekli hareket halindeler elleri kollarıyla arıları savmaya uğraşıyorlar. Akan kanları -iyilik yolunda akıtmadıkları kanları- şimdi bu böceklere solucanlara yem oluyor.

Sokrat’ la ilgili yazıda belirtmiş olduğum gibi, Sokrat’ a “at sineği” diyorlarmış. Sinek veya arı nasıl sakin hayvanı soktuğunda, at yerinden fırlarsa, O’nun fikirleri de toplumu harekete geçiriyordu. Filozofun görevi bu halkı uyandırmak. “Kötülüklere karşı sessiz kalma” demek.
Dünyada kendi çıkarı için susanlar hareket etmeyenler öğüt almayanlar burada sineklere böceklere maruz kalıp hareket ediyorlar.
Bunları gördükten sonra ilerliyorlar, ırmak kıyısına gidiyorlar. Irmağın öte tarafı karanlıktan görülmüyor. Buradan sonra karşıya geçecek olanlar “Cehennem yolcuları“Isteyerek geçiyorlar” diyor; çünkü dünyada o seçimi yaptı, kötülüğü seçti şimdi de gideceği yer belli.
Gemici, Virgil’ in kitabı Aeneid de olduğu gibi, Charon. O Dante nin yaşayan biri olduğunu anlayıp, “senin burada işin yok” diyor. Virgil durumu anlatıp, izinleri olduğunu söylüyor. O sırada büyük bir deprem oluyor. Dante korkusundan bayılıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder