10 Eylül 2018 Pazartesi

Aeneas' ın Hikayesi





Truva

Truva savaşinda şehrin yanması J.G. Rrautmann


"Bütün yollar Roma' ya çıkar" denir ama Roma' nın tarihi de Truva' dan başlar.
Efsanelere ve Virgil' in Aeneid eserinde anlatıldığına göre MÖ 1184 yılında Yunanlılar (Akalılar)Helen' in Paris tarafından kaçırılması üzerine Truva ya saldırıyorlar.
  Bu savaş önce Homer in eserlerinde anlatılmış 
Virgil de bu hikeyeyi eski Yunan kaynaklarından alarak kendisi Latince olarak şiir tarzında yazmış. 
Tanrıça Venus' ün Truva Prensi Anchises ile olan evliliğinden Aeneas doğuyor

Venus ve Anchises William Blake

 Hikayenin kahramanı o.  Savaşta şehrin yanıp yıkılmasından sonra oğlu ve babasıyla beraber kaçıyorlar.
Venüs Truvalıların Roma' ya gidip orada devlet kurmalarını istiyor. Jupıter de ona Latıum' a gidecekleri teminatını veriyor:
"Aeneas büyük bir savaş kazanacak diyor oğlu da (Ascanius) Alba Longa yı (Roma yakınında bir yer )kuracak diyor O zaman da Ascaniıus un ismi Iulus olacak.  Romulus da Roma' yı kuracak Yunanistan dahil dünyayı fethedecek " diyor.
Buradaki kehanetler arasında "Augustus un imparator olacağı ve onun zamanında dünyaya barış geleceği de var"
Virgil Augustus zamanında yaşamış ve bu eserı onun için yazmış.

Kartaca
Kartaca


Aeneas ve oğlu adamlarıyla beraber bazı Yunan adalarından geçtikten sonra Afrika kıyılarında Kartaca' ya doğru yola çıkıyorlar
Bunu da Venus ilham ediyor ona; Kartaca' ya gitmesi gerektiğine inanıyor/ Kartacalılara da Mercury( bir başka Tanrı) gidip; " Buraya gelecek olan Truvalılari  iyi karşılayın" diyor.
Aeneas adamlarıyla Kartacaya gidip gezerken bir Tapınak görüyor İçeri girdiğinde duvarlarda Truva savaşının resmedilmiş olduğunu görüp memleketi için üzülüyor.
Sonra içeri Kraliçe Dido giriyor çok güzel bir Kraliçe; Aeneas ona hayran kalıyor.
O sırada denizde kaybolmuş olan başka bir Truvalı gurup daha geliyor .Kraliçe Dido hepsini misafir ediyor. Gene aşk Tanriçası Venüs' ün karışmasıyla Dido ve Aeneas birbirine aşık oluyor.
Venus oğlunun Kartaca da kalmasını istiyor; çünkü orada daha güvende diye düşünüyor. Juno da ona rakip, aralarindaki kıskançlık dolayısıyla Venüsün oğlu Aeneas'ın Italya ya gelmesini istemiyor.
 O nedenle o da Dido ile Aeneas ın evlenmesine taraftar.
Bu işi kolaylaştırmak için avlanmaya çıktıkları bir anda ani bir fırtına çıkarıyor iki genç; Dido ve Aeneas bir mağaraya sığınıyorlar.  Buradaki beraberlikten sonra Dido kendisini Aeneas la evli kabul ediyor ama Aeneas a güven olmuyor Kendi kaderinin Italya ya gitmek olduğunu söylüyor evlenmeye niyeti yok.
Burda işler karışıyor tabii; hem büyük bir aşk var hem kırılan gurur; sevdiği halde" illa gideceğim" diyen bir adam.
Daha çok verilen kararlar kendi isteklerine göre  değil Tanrıların belirledikleri kadare göre oluyor. "Şimdi rüzgar müsait değil; bir az daha kal sonra gidersin" falan lafları da işe yaramayınca, Dido intihar etmeye karar veriyor.
Aeneas gemilerini hazırlarken Dido' da  bir ateş yaktırıyor;" ateşe sarayda Aeneas' ı hatırlatan ne varsa atın" diyor Ya geri gelecek ya da hepten gidecek .Aeneas' ın elbiselerinin yanı sıra kılıcını da getirtip ateşin yanına koyduruyor.
Bu arada Aeneas gemide uyumakta; ertesi sabah yola çıkacak hazırlıkları tamamlamış İşi şansa bırakmamak için Mercury rüyasına giriyor hemen yola çıkmasını söylüyor. Sabah kalkan Dido geminin yerinde olmadığını Italya' ya doğru yelken açtığını görüyor.
Yapacak bir şey yok; bir an "peşlerinden gideyim mi?" diye düşünüyor; sonra vazgeçiyor. O zaman sonsuza kadar aramızda kan davası olsun deyip kendisini Aeneas' ın kılıcıyla o hazirlamış  olduğu ateşin üzerinde öldürüyor
Aeneas Dido nun öldüğünü bilmiyor ama alevleri görüyor . O sırada Dido' nun cenazesi yakılmakta önceden hazırlattığı ateşte.
Dido  ressam: Guernico (1631 )

Dido ölmeden önce Aeneas gidemesin Italya ya varamasın diye beddua etmişti bu beddua tutuyor yine bir fırtına çıkıyor.
 Italya' ya kadar gitmenin tehlikeli olacağını anlayan Aeneas Sicilya adasına sığınıyor....

Devami var


Hannibal doğumu MÖ 247 ölümü MÖ 183 veya 181

* Dido nun intikam isteği ilerde Kartaca savaşları Hanibal' la gerçekleşecek. Roma ve Kartaca arasinda uzun süre rekabet olacak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder