18 Eylül 2018 Salı

Kartal

Cennet
Kanto 6
Açıklamalar
Elif Mat

Ilahi Komedya' da 6. Kantolar siyasi olarak nitelendiriliyor. Inferno 6 da "şehri" Floransa' yı; Purgatory de "devleti" yani Italya‘ yı; en son olarak Paradiso 6 da" Imparatorluğu" görüyoruz.
 Komedya‘ da 100  kanto var; hepsinin uzunluğu aynı ama kapsam olarak içerik olarak en ağır en çok tarihi bilgi içeren kantolar da bunlar.
Justinyen'in anlattıkları  çok geniş bir tarihi dönemi kapsadığı için bölümler halinde  inceleyeceğiz.

Kartal
Roma Imparatorluğunu simgeliyor Aeneas' ın hikayesinde gördüğümüze göre efsaneler Roma şehrinin kurucusu olarak Truvalıları anlatıyor. Hikayenin kahramanı Aeneas Truvanın savaştan sonra yanıp yıkılıp yok olması nedeniyle ailesini alıp kaçıyor. Önce Kartaca da Kraliçe Dido ile aşk yaşıyor sonra kaderinin Italya ya gitmek olduğuna inandığı için Italya ya gidip Latin ırkından Lavinia ile evleniyordu. Roma nınkurucuları da onların soyundan gelecekti. Yunan mıtolojisine göre Aeneas ın annesi Venüs Lavinia nın da babasının soyu Saturn e dayanıyor
Virgil in bu eseri yazmasının bir sebebi de sonra İmparator olacak Augustus' a bir paye vermek; "Tanrıların soyundan geliyor" deyip imparatorluğunu desteklemek. Çünkü hala pagan devrindeler ve halk böyle şeylere inanıyor.


Konstantine (272-337 yılları arasında yaşamış)
Justinian ilk olarak Konstantine' den bahsediyor.  "Kartalın yönünü doğuya çevirdi" diyor. Genel görüşe göre Konstantine' in Istanbul şehrini kurması başkent edinmesi ( yeniden kurması demek lazım daha eski medeniyetlerde vardı o geldiğinde) esasında imparatoluğun ömrünü bin yıl uzatmıştır. Batıda imparatorluk sona erdikten ve pek çok savaşlar olduktan sonra doğuda sağlam bir şekilde devam edebilmişti.
Doğal yön- güneşin yönü- Truvadan batıya doğru- Lavinia nın kocası Aeneas ilerledi. Roma devleti kuruldu bütün Akdeniz' e yayıldı İmparatorluk oldu.
Siyasi merkez Istanbul olupta, dini merkez Roma da kalınca bir ikilik çıktı. Roma' daki papalık da güç kazandı. Daha önce Inferno 19 gördüğümüz gibi Dante 'din ve devlet işlerinin ayrı olmasını' istiyor papalığın mali yönden çok güç kazanmasını, siyasetle alakadar olmasını, dünya işine dalmasını istemiyor esas görevi olan din işleriyle ilgilenmesini istiyor.
Bu sebeblerden dolayı Konstantine' in merkezi doğuya taşımasını ve tarihte Constantine's donation diye bilinen ama sonradan doğru olmadığı anlaşılan bağışları tasvip etmiyor.
Konstantine, ilk Hrıstıyan imparator O da zaten günahları affedilsin diye ölümüne yakın vaftiz olmuş.Pagan devrinden Hrıstıyanlığa geçişi temsil ediyor.

Justinyen' in hukuk reformları:
Justınyen daha sonra kendi hayatını anlatıyor. Konstantıne zamanından itibaren Hazreti Isa yla ilgili teolojik tartışmalar oluyor imparatorlukta. Çeşitli kliseler farklı görüş ileri sürüyorlar. O da bu tartışmalarla yakından ilgili.
Bir mezhepten diğerine geçtiğini anlatıyor. Ondan sonra da kendisi daha çok hukuk konusunda reformlar yapmakla meşgul olmuş.
Hukuk düzenine yaptığı katkılardan dolayı Dante ona Cennet‘ te yer vermiş
Justinyen Roma tarihini anlatarak devam ediyor:
Sabine Kadınları:

Şehir ilk kurulduğunda erkek nüfus çok kadın sayısı az dışarıdan başka yerlerden kaçanlar savaşçılar geliyor. Evlenmek için bir plan yapıyorlar komşu Sabine halkını bir festivale davet ediyorlar yeyip içtikten sonra misafirlerin kızlarını kaçırıyorlar
Arada uzun müddet husumet devam ediyor sonra kadınların bu savaşa son verin artık burada aile kurduk demesiyle sona eriyor

Lucretia ve Roma Cumhuriyetinin Kuruluşu (MÖ 510 yılı)
Gene kuruluş dönemlerinde çesitli krallar idare ediyor Roma yı Bu serinin sonuncusu Tarquınus Suberbus.
Halk tarafından sevilmiyor.  Oğlu Sextus Lucretıa isminde aristokrat aileden bir kızı kaçırıp tecavüz ediyor sonra kız ölüyor. Halk bunun üzerine ayaklanıyor ve Roma da krallığa son veriyorlar. Roman Republic -  Cumhuriyet -kuruluyor (MÖ 510 yılı yani Justinyen den bin yıl;  Isa dan 510 yıl evvel)
Buna göre artık tek adam idaresi olmayacak. Iki konsul seçilecek bunlar  Devleti beraber idare edecekler biri ötekinden üstün olmayacak.

Belisarius (505-565) Justinyen'in generali.  Ostrogotlarla savaşarak Italya ya kadar olan yerleri geri almış

Pallas: Romanin kurucularindan, Aeneas'a yardim ediyor.
Hannibal : Romalilar Kartacalı Hannibal ' ı yeniyorlar  MÖ 218

Julius Caesar 

(MÖ 100-44) tarihleri arasında yaşamış Romalı general ve devlet adamı.

ressam Lıonel Royer



Rubicon ırmağı: Ravenna ve Rimini arasinda bir ırmak ismini kırmızı renginden alıyor.

 Sezar ordularıyla ırmağı geçip Roma ya giriyor. O zaman Roma ya asker girmesi yasak darbe ihtimaline karşı. Ama orduyu geride bıraksa kendisini yargılarlar diye korkuyor girerse de kanunlara aykırı gelmiş olacak. üö kişilik devlet yönetimini tek adam yönetimine çevirecek diye korkuluyor. Irmağı geçmesiyle artık diğer General ve yönetimdeki üç kişiden biri Pompey le aralarında iç savaş başlamış oluyor
MÖ 49

Kartal kartala karşı
Ispanya da karşılaşan Sezar ve Pompeyin kuvvetleri savaşır ve Sezar  Pompeyin askerlerine galip gelir

Ikıncı çarpışma önce Arnavutluk Durres sonra Selanik bölgesinde olur  MÖ 48 
Pompey yenilerek Mısır' a kaçar. 

Mısır da Cleopatranın mensubu olduğu Ptolemy hanedanı hüküm sürmektedir Büyük Iskenderile beraber gelen Yunanlıların soyundan Pompey onlarla ahbabtır kendisini koruyacaklarını düşünerek Mısır a kaçar fakat kıyıya varmasıyla beraber Sezardan korkan Mısırlılar onu öldürüp başını Sezar a yollar

Antandros
 Altınoluk yakınlarındabir tarihi şehir Sezar Pompeyin ölümünden sonra oaya geliyor. 
Kartal ilk havalandığı yere geri dönüyor
Sezar ve Kleopatra


Buradan Mısır a hareket ediyor
Ptolomy hanedanının ileri gelenlerini yeniyor ama Mısır ı tamamen işgal etmiyor Clepatra kraliçe oluyor.

Tekrar Ispanya ya gidip bu defa ordu toplamış olan Pompeyin oğullarını yeniyor
Cassıus ve Brutus tek adam olmak istiyor diye Sezar ı öldürüyor




Augustus( MÖ 63 MS 14)
Roma Imparatoru
Yeni şef





Augustus Modena da Mark Antony' i yeniyor MÖ 43
Ama sonra bu ikisi ittifak kurup Brutus ve Cassıus u Filibe de yeniyorlar MÖ42

sonra gene araları bozuluyor

Augustus Mark Anthony i gene yeniyor. Bu sefer savaş Yunanistan da oluyor (Actium savaşı). Augustus' un eline canlı geçmek istemeyen Mark Anthony intihar ediyor.

Mark Anthony nin sevgilisi olan ve onunla birlikte hareket eden Kleopatra da zehirli bir yılanı yanına alıp intihar ediyor.
Marc Anthony


Sezar' ın yeğeni olan Augustus bütün düşmanlarını yenerek tek başına iktidar oluyor. Bütün bu savaşlar Cumhuriyet rejimi sona ermesin Imparatorluk kurulmasın diye oldu ama netice değişmedi Augustus çok güçlü bir şekilde imparator oluyor.
Artık bütün iç savaşlar bitmiş barış gelmiştir Savaşta kapıları açık olan Janus tapınağının kapıları kapanmış huzur gelmiştir. İmparatorluk sınırları Kızıldeniz e dayanır.
İşte bu evrede Hazreti Isa doğar.




The Annunciation by Eustache le Sueur



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder