13 Eylül 2018 Perşembe

Lavinia




Aeneas ve arkadaşları Cumae' den yola çıkarak; Tiber kıyılarına varırlar. Burada ürünler yeni hasat edilmiş; bolluk bereket vardır. Gemiden inen aç denizciler daha önce yanlarinda bulunan artık kurumuş ekmeklerinin üzerine buldukları yiyecekleri koyup yerler. Daha evvel yapilan "açlıktan masalarını yiyecekler" kehaneti gerçeklermiş olur bu kurumuş ekmek ve kekler  üzerinde yiyecekleri yiyip o kekleri de yemeleriyle.

Burada Kral Latinus ve ailesi yaşamaktadır. Kralın tek kızı vardır Lavinia ve Kral kızını gördüğü bir rüyayla daha evvel ölmüş olan babasının ruhundan almış olduğu  uyarı üzerıne " bir yabancıyla evlendirmesi gerektiğine" inanmaktadır Lavinia' nın çok kısmetleri vardır Kral' ın ailesinin soyu,  Saturn tanrısından gelmekte kutsal bir aile kabul edilmektedir. Bu rüya ya göre Kral daha önce Turnus la yapılan nişanı iptal etmelidir çünkü yabancıyla yapılacak evlilikten doğacak nesiller Romai ya ileride büyük başarılar getirecektir.

"Propose no Latin alliance for your daughter,

Son of mine; distrust the bridal chamber
Now prepared. Men from abroad will come
And be your sons by marriage. Blood so mingled
Lifts our name starward. Children of that stock
Will see all earth turned Latin at their feet,
Governed by them, as far as on his rounds
The Sun looks down on Ocean, East or West


Aeneas o topraklarda yurt kurmak istemekte ve kuracağı şehrin sınırlarını belirlemektedir. Bu arada Kralla iyi ilişkiler içinde olmak ve kendisine yurt kurma izni verilmesi için Krala hediyeler gönderir.

Kralla tanışınca Kral onun kızını evlendirmesi gereken yabancı olduğunu anlar ve bu fikrinden sözeder. O da Truvalılara hediyeler gönderir.

Kraliçe bu evliliğe karşıdır. Truvalıların düşmanı Tanrıça Juno da istemez ve mani olmaya çalışır.
Kraliçe kızını Turnus la evlendirmek istemektedir.

Kraliçe Lavinia' nın babasını ne kadar Turnus' la kızlarını evlendirmek için ikna etmeye çalışsada; Kral kabul etmez; kaderin Aeneas' la evlendirmek olduğunu söyler.


Kral yaşlanmıştır, erkek evladı yoktur; kızını evlendireceği kişi ülkenin geleceğini belirleyecektir. Bu sebeble kavga büyük olur. Turnus Kral' dan da Aeneas 'a karşı savaşmasını ister ama kral kabul etmez.


 Hem Aeneas hem de Turnus iyi savaşçılardır Kral ın adamları da Trunus' un tarafını tutmakta ve onun yaninda savaşmak istemektedirler.

Turnus da Yunanlı olduğu için Kraliçe  "bu da yabancı, o na verelim kızımızı" demektedir
Truva savaşındaki Achilles karakteri gibi, bir ikinci Yunanlıyla, yani eski düşmanla savaş sözkonusudur Truvalı askerler için.

Turnus şahsi ünü ve başarısı için savaşmakta Aeneid kutsal kaderi için burada yurt kurmayı  bir görev olarak gördüğü için savaşmaktadir.


Aynı Truva' da Helen yüzünden savaş çıkması gibi; Italya' da da Lavinia yüzünden savaş çıkmıştır. Turnus' un ve Aeneas' ın orduları amansız bir mücadeleye girerler.

Tiber Irmağı


Lavinia ve babası Dante nin İlahi Komedyasında, İnferno 4 te Virgil ve diğer değerli Paganlarla beraber Limbo da yer almaktadır
Bunlar Hrıstıyan olmadıkları için Cennet e giremiyorlar Cehennem e de girmiyorlar Limbo da güzel bir yer de tahtlarında oturuyorlar.

Virgil
The Aeneid
Yorumlar
Book 7
Elif Mat 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder