11 Eylül 2018 Salı

Dido ve Aeneas

Dido



Aeneid eserinin yazari Virgil bilindiğimiz gibi Sezar zamanında doğup; Augustus zamanında ölüyor.
Yaşadığı dönem siyasi tarih bakımından çok önemli bir dönem.  Roma Augustus ile beraber Imparatorluk oluyor
Sezar kendi devrinde hem büyük askeri zaferler kazanmış; hem de Pompey' le yaptığı iç savaşlar neticesinde ülke karışıklıklara sahne olmuş.
Aurgustus zamani barış zamanı
Onun giderek güç kazanması Romayı tek adam rejimine götürecek kaygılarına neden olmuş. Ama öldürenler amacına ulaşamıyor Sezardan sonra gelen Augustus onun yeğeni aynı zamanda Imparator oluyor.
Sezar' a yöneltilen eleştirilerden biri de Kleopatra'yla yaşadığı aşk.
Mısır da çok güçlü bir medeniyet; Roma da öyle. Oraya gittiğinde Sezardan beklenen Mısır' ı Roma topraklarına katması ama uzun müddet aşk yaşanıyor ve siyasi olarak, durumun ne olduğu belirsizleşiyor
"Mısır' ın ihtişamına alıştı; o da impartorluğa heves ediyor" diyorlar.


Sezar ve Kleopatra (Jean Leon Gerome)


Aeneas' ın hayatinda üç kadın olması (biri Truva' daki eşi -bu macerada kayboluyor, geride kalıyor, akıbeti belli değil. Ikincisi Afrikalı Kraliçe Dido; üçüncüsü de sonradan evleneceği Latin ırkından Lavinia)  aynı zamanda Roma nın üç kıtada hüküm süreceğine bir  işaret.
Dido ile karşılaşmada Kartaca nın çok düzenli bir şehir olduğu iyi yönetildiği ve insanlarının arı gibi çalışkan oldukları izlenimini ediniyor Truvalılar.
Kendileri de öyleler bu zorlu yolculukta çok çalışkan çok azimliler kaderleri Roma' yı kurmak mitolojideki Tanrılarda onlara bu yönde yardımcı oluyor.
Dido Aeneas' a aşık olunca gözü bir şey görmez oluyor ülkesini ikinci plana atıyor artık bu aşkın olmayacağını anlayınca intiharı düşünüyor Yapacağı işin kötülüğünün kendi de farkında ben neredeyim ne yapıyorum diye karışık duygular içerisinde.

Aeneas' da çok sevmesine rağmen gene Tanrılardan gelen telkinlerle benim halkımı toparlayıp buradan ayrılmam lazım düşüncesinde aynı zamanda oğlunun kaderinin de bu olduğunu biliyor O na da iyi bir baba olmak için alıp Italya' ya götürmesi gerektiğini düşünüyor.
Aeneas ve Dido karakterlerinin karmaşık ruhsal yapıları aynı zamanda edebiyat tarihinde de iki önemli karakter çalışması olarak yer almalarına neden olmuş.

Göreve bağlılık aileye bağlılık ülkeye ve ülküye  sadakat gibi önemli ahlaki değerleri (bu özellilklere sahip olanlara Romalılar Pius diyor günümüzede pious ingilizcede dindar anlamında kullanılıyor) Aeneas karakterinde vurgularken Virgil; bir yandan da Aeneas' ın sevdiği kadından ayrılmasının ızdırabını veriyor.
Bu duygularla Sicilya' ya gidiyorlar Truvalılar. Oranın kralı karşılıyor kendilerini.
Aeneas daha önceki seyahatlerde ölmüş olan babası için cenaze merasimi yapıyor ve aynı zamanda onun hayatını kutlamak için atletizm musabakaları düzenliyor.
Herkes bu yarışmalardan mutlu olmuş; güzel bir hava varken kendilerinin düşmanı ve Venus' un rakibesi Tanrıça Juno gene karışıklık çıkarmak istiyor; bu sefer Truvalı kadınlara tesir ediyor. " onlar bu seyahat halinden bıktık, artık daha yola çıkmayalım buraya yerleşelim" diye gemileri ateşe veriyorlar.
Neyse ki bir başka Tanrı imdada yetişip yağmur gönderiyor
Burada lider olarak gene bir karar aşamasına geliyor.Aeneas sonunda kalmak isteyenlere "siz kalın" gelmek isteyenlere de " benimle gelin"diyor tekrar yola çıkıyorlar.
Rüyasında kendisine görünen babası  da Italya' ya geldiğinde,- öbür alemde -seninle görüşeceğiz diyor
Anne Venus, hemen  gelip, gene oğluna yardım etmek istiyor. Deniz Tanrısı Neptune' e rica ediyor "denizlerde fırtına olmasın" diyor
Neptune kabul ediyor ama bir kurban alırım diyor….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder