12 Eylül 2018 Çarşamba

Yeraltı dünyası


Aeneid
7 bölüm
Sibyl Cumae



Neptun’ un bir kurban istemesi üzerine Somnus isimli uyku tanrısı Aeneas’ ın adamlarından Palinurus' un gece bekçiliği yaptığı sırada güvertede uyuyakalmasına yol açıyor. Palinarus öncü gemiden düşüp ölüyor.
Gemiler  bu üzücü olaydan sonra Italya' nın Napoli bölgesindeki eski bir Yunan kolonisi olan Cumae bölgesine varıyor Orada Sybil denilen gelecekten haber veren bir peri Aeneas' ı karşılıyor ;Apollo tapınağına görürüyor “burada altı boğa; altı da koyun kurban edeceksin” diyor.

Cumae deki Apollo Tapınağı

Aeneas tapınakta yurt kurmak için dua ediyor. Sybil ona Apollo' nun isteği üzerine gelecekten haber verir ve "ilerde çok kanlı savaşlar ve zorluklar var Truvalılar için" der.
Aeneas "güçlüklere alışık olduğunu" söyler ve Sybil' den kendisini yeraltına götürmesini rica eder
Sybil önce” kıyıya git; orada bir ölü var onu göm; sonra da ormandan bir altın dal al da gel onsuz yeraltına girilemez” der.
Aeneas kıyıda bir arkadaşını ölü bulur; Trumpet çaldığı için Tanrıladan birini kızdırp öldürülmüştür. Ona cenaze töreni tertipler.
Ölünün yakılması için odun bulmaya ormana geldiklerinde iki beyaz güvercin görürler Aeneas bunların annesi Venüs tarafından gönderilmiş olduğunu anlar hemen. Güvercinlerin yol göstermesiyle gerekli altın dalı ormanda bulurlar.

Golden Bough  Altın dalın bulunmasını tasvir eden Turner tablosu


Mağaraya gelirler; Sybil' in yardımıyla aşağıya iner. Acheron ırmağının kıyısına varırlar.
Orada beklemekte olan başka ruhlar da vardır. Charon' a karşıya geçmek için yalvarırlar. Charon kabul etmez; " bunlar daha henüz gömülmemiş geçemez" der
Charon Aeneas' ı da geçirmek istemez.

Ama ellerinde "altın dalı" görünce kabul eder. Burada çeşitli ruhları gördükten sonra intihar edenler ve aşk acısı çekenler kısmına gelirler Orada Aeneas Dido ile karşılaşır:
Aeneas Dido nun kendisine olan aşkından dolayı intihar ettiğini anlar ve ona durumu açıklamaya çalışır.
Dido artık "geçmiş ola" der ona bakmaz ve öbür dünyada yeniden birleştiği eski kocasının yanına gider.

Konuşmalarından küçük bir bölüm:

 "Was I, was I the cause?  
I swear by heaven's stars, by the high gods, 
 By any certainty below the earth, 
 I left your land against my will, my queen.
And I could not believe that I would hurt you 
So terribly by going."

Aeneas burada daha önceki savaşlarda ölmüş olan Truvalıların ruhlarını görür ve onlar tarafından sevgiyle karşılanır; düşman askerleri ise ondan uzak durur.
Cehennemde çeşitli günahlardan dolayı cezalandırılmakta olanları görürler.
Ondan sonra Cennet 'e gelirler;  Aeneas elindeki altın dalı Cennetin kapısına bırakır.

Burada babasi Anchises'i bulur. Anchises daha ya;anmami; olanlari anlatmaya başlar Bu Roma tarihinin özeti gibidir ilerde doğacak ruhlar ve bunların yapacağı şanlı işler Aeneas' ın Lavinia ile evliliğinden ileride doğacak olan oğlu Silvius, onun soyundan gelen krallar,  Roma’yı kuran Romulus, Aeneas’ ın ilk evliliğinden olan oğlu Ascanius ve onun soyundan gelen Sezar ve Augustus.
Artık bu son ikisi Tanrı olarak kabul edilmiş Roma da.

 En son olarak  da Marcellus anlatir.
Augustus' un kızkardeşi Octavia' nın 19 yaşında ölen ve ayni zamanda Augustus un varisi olan  oğlu.
Bunları gördükten sonra Sybil Aeneas'ı önce uyku bölümlerinden geçirip tekrar dünyaya getirir.


Cumae bölgesi Modern Italyanca da Cuma güzel doğası mağaraları golleri ve tarihi kalıntılarıyla tanınan bir yer. Virgil burayı gezmiş eserin bu bölümünde ayrıntılı anlatıyor.

Gerçek hayatta Virgil eserini Augustus ve Octavıa' ya kendisi okumuş ve bu bölüme geldiklerinde ölen oğlunun anısı üzerine Octavia çok etkilenerek fenalaşıp bayılmış.

Virgil
The Aeneid
Yorumlar
Elif Mat








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder