18 Eylül 2019 Çarşamba

Caina bölümü

Kanto 32


Açıklamalar

Rimini

Bu bölüm, Dante ve Virgil’in, Cehennemin Dibine, en son çukura o bölgenin bekçisi devlerden birinin yardımıyla inmeleriyle başlıyor. Burası yakınlarını öldürenlerin bulunduğu ismini Habil’le Kabil’in hikayesinden alan Caina Cehennemi.
Burada gördüğü korkunç tabloyu anlatabilmek için Şair, daha sert kelimeler arıyor ama herhangi bir lisanda, bu soğukluğu ifade edebilecek kelime yok. Yakınlarını öldürenler, kalplerindeki soğukluğa ve sevgisizliğe ceza olarak, buzun içine gömülmüşler. Bir yandan soğuktan çeneleri takırdıyor, bir yandan da pişmanlıkla ağlıyorlar.
Buz, aynı zamanda, ayna gibi olması sebebiyle, kişinin kendisiyle yüzleşmesini de temsil ediyor.
Karşılarına önce Mangona Kontları Alessandro ve Napoleone'nin ruhları çıkıyor. Birisi Guelp partisinden, birisi Ghibelline. Kendilerine kalan mirası pay edemeyip, iki kardeş birbirlerini öldürüyorlar.
Faenza

Caina bölgesinden, ilk önce Inferno 5. Bölümde Francesca söz etmişti. Rimini’den önemli bir ailenin kızı olan Francesca, Gianciotto ile evlendirilmiş ama kocasının kardeşi Paolo ile aşk yaşamış. Evde çalışan hizmetkarların haber vermesi üzerine bir gün, 'seyahate gidiyorum' diye evden ayrılan Gianciotto, bir müddet sonra eve döner ve iki sevgiliyi yakalayıp öldürür. Bu sebeble, "hayatımıza son veren adam Caina’da cezasını çekecek" der Francesca.
Şiirle, gerçek hayat; ikisi birbirine karışmıştır bu hikayede. Bu kan davası, burada bitmez. Gianciotto Francesca’nın ölümünden sonra bir başkasıyla evlenir. 5 tane daha çocuğu olur.
Francesca ve Paolo

Bu aşkı yaşadıkları zaman Paolo’da, evli çocuklu bir adammış. Francesca’nın da çocuğu varmış.
Sonradan iki aile arasındaki gerginlik devam etmiş. Gianciotto’nun oğlu Paolo’nun oğlunu öldürmüş.
Bu kanto’da Gianciotto’nun sonradan evlendiği kızın babası Tebaldello’nun da adı geçiyor. O da Faenza şehrinin kapılarını gece Bolonya’lılara açıp kendi şehrine ihanet etmiş. Bolonyalılar şehri işgal etmiş.
Bolonya arması

Aile içi ihanetten devlete ihanete geçiliyor.
Montaperti Savaşı

Bocca Degli Abatti ile karşılaşıyor Dante. Adam önce ismini söylemek istemiyor ama yanındaki ona ismiyle seslenince Dante, onun kim olduğunu anlıyor.
Bu kişi de savaşta Floransa'lı bayraktarın elini keserek, kendi memleketi Floransa'ya ihanet ediyor. Arkadan gelen askerler bayrağı göremeyince yenildik zannediyorlar. Ordu düzeni bozuluyor ve hakikaten yeniliyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder