20 Eylül 2019 Cuma

Ugolino'nun hikayesi


Kanto 33

Açıklamalar

Ugolino della Gherardesca (c. 1220 – March 1289) tarihleri arasında yaşamış, Italyan aristokrat siyaset adamı ve Donanma Kumandanı.
Guelp Ghibelline çatışmasında Ugolino Ghibelline taraftarı ve Pisa şehrinin liderleri arasında. Çevre iller Guelp partisini destekliyor. Yani şehir devletlerinin bağımsızlığından yana. Ghibellineler Kutsal Roma Imparatorunu destekliyor.
Pisa şehrinde hem Ghibellinlerin lideri hem de Podesta konumundayken kızkardesşi bir Guelp ile evleniyor. Ugolino taraf değiştirmekle suçlanıyor önce sürgüne gönderiliyor. Sürgünde Charles D’Anjou ile anlaşıp Pisa’ya saldırıyor; Savaştan galip çıkıp, Pisa’ya geri dönüyor. Bir müddet politikadan uzak duruyor.

1284’te Cenova ve Pisa arasında deniz savaşı çıkar.Ugolina çekilir, savaşı Cenova kazanır. Bu geri çekiliş daha sonraki yüzyıllarda Pisa’ya hainlik olarak yorumlanır.Ama Ugolino Podesta olmaya devam eder. Sonra daha yüksek bir mevki olan Capitan de Popola olur. Bu görevi kızkardeşinin oğlu Nino Visconti ile beraber yürütür. Ama anlaşamazlar.
Ninoö başpiskopoz Ruggieri ile anlaşır kendi podesta olmak istemektedir. Ugolino Ninpİyu ve diğer bazı Ghibellinelerin şehirden atar. Kendini Pisa' nın Lordu ilan eder. Düşmanlarının saraylarını yıkar.
Bu sürgüne gönderdikleri ve Cenova’nın esir aldığı kişiler geri Pisa' ya dönmesin diye Cenovayla barış anlaşması yapmaya yanaşmaz. Pisa da pahalılık başlar. Çıkan olaylarda Ugolino Başpikopoz' un yeğenini öldürür.
Cenova'ya ait Caffa Kalesi

Bir toplantı sonrası Ghibellinelerin saldırısına uğrar. Geri belediye binasına kaçar.Başpikopoz Ugolino yu haşnlikle suçlar halkı üzerine ayaklandırır. Beldiye Binasını yakarlar. Ugolino kurtulur.Ama yakalnıp çocukları ve torunları ile beraber Mudo kulesine kapatılır. Başpiskopos kendisini Podesta ilan eder.
Kulede dokuz ay hapis kalırlar. Başpiskopos Ugolino dan tamamen kurtulmak için kulenin anahtarlarnın Arno ırmağına atılmasını emreder. Ugolino ve çocukları aç suzu kalırlar. Birbiri ardından ölürler.
Bu korkunç ölüm 33. Kanto da anlatılır. Dante hem Ugolino yu hem de başpiskoposu buzun içindeö Cehennemin son çukurunda cezalandırılırken gösterir. Ugolino, bu Inforno’nun en korkunç kantosunda hasmı Başpiskopos Ruggieri’yi yamyam gibi yemektedir.Kendisinin yargılanmasını istemez. Dante’ye "sen benim öldüğümü biliyorsun ama ne kadar acılar içinde öldüğümü bilmiyorsun" der.
Dante, burada Ugolino’nun çocuklarını, küçük çocuk gibi anlatmış ama gerçekte tabii yaşları büyükmüş. Bu hadiseden sonra, içersinde şahinleri tuttukları Mudo kulesi "Açlık Kulesi" olarak adlandırılmış.
Rodin- Ugolino and his Sons

Bu hikayeyi dinledikten sonra Dante, yakınlarına hainlik eden başkar ruhlar görüyor ve hem Pisa hem de Cenova halkına kötü şeyler söylüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder