1 Eylül 2019 Pazar

Guido Montefeltro

Kanto 27



Açıklamalar
Dante, önceki bölümlerde gördüğümüz gibi kendi yaşamı süresince Papalık yapmış üç kişiyi Cehennem’de cezalandırılırken göstermiş. En fazla kızdığı da Boniface’dir.
Boniface’den önceki Papa Celestine 5  Papalığı din ve dünya işlerinin birbirine karıştığı kutsal vazifeyle bağdaşmadığı gerekçesiyle bırakmış, ona da bıraktığı için kızıyor. Çünkü onun istifa etmesi Boniface’nin işine yaramış.
Celestine Colonna’lı Vatikan’da papalığa yakın bir yer. Colonna halkı Boniface’nin Papalığını tanımamış. Boniface’de onlara düşman olmuş.

Guido Montefeltro Romagna eyaletindeki Ghibelline lilerin lideri imparatorluk taraftarı 1270*80 arası Guelp lere karşı Papalık taraftarlarına karşı zaferler kazanmış.
1283 de yenilmiş ve Papalık tarafından aforoz edilmiş.
Daha sonra Piza’lıların lideri olarak Floransa’ya karşı savaşmış.1282-92
1296 da Guido ile Papa barış yapmış Papa, onu tehlikeli gördüğü için aforozu kaldırıp barışmayı tercih etmiş.

Guido’da artık yaşlandığı gerekçesiyle, dünyadan ilini çekip Fransiskan rahibi olmaya karar vermiş. Bu sayede günahlarının affedileceğini Cennet’te gideceğini hayal etmiş.
Dante Fransiscan Tarikatına yakındır onun için bu kararı beğenip daha evvel yazdığı Convivo adlı eserde Guido yu övmüştür.
Ama sonradan işler değişiyor, bu kantoda anlatışdığına göre Papa ondan akıl almak için Guido’yu çağırıyor ve Colonna’lıları nasıl yeneceğini soruyor. Guido önce cevap vermekte tereddüt ediyor. Bu soru ona saçma geliyor bir daha sahtekarlık yapıp günaha girmek istemiyor. Kendisini tilki olarak tanımlıyor. Ama Pap ona Cenneti vaad ediyor sadece vaat değil garanti ediyor. Daha işlemeden bundan sonraki günahlarını da affettiğini söylüyor. Garantiyi alan Guido oltaya geliyor ve Papa’ya planını anlatıyor.
Papa aforoz ettiği Colonno'lıları da affedecektir kendilerine vaatlerde bulunup barış yapacaktır. Ona güvenen Colonna halkı barış oldu diye kalelerinden çıkacak ve bunun üzerine Papa taraftarlarınca öldürülecektir.
Onun için ‘çok şey vaad et, yerine getirme’ diyor.
Bu şekilde Dante eserinde her ikisini de Cehennem’e koyar. Lisn da bu arada değişir Virgil bir evvelki bölümde ikiside klasik çağ insanı oldukları için Ulyses le kendi konuşmayı tercih etmiştir. Burada Dante’ye kendi çağdaşı olan Guido ile konuşması için
Bu Italyan sen konuş der. Bir evvelki destansı konuşmanın yerine bu bölümde lisan daha çok günlük dile döner.
Her iki kanto da asker olan emir vermeye alışkın bulunan, laflarını dinleten ototrite sahibi kişiler Ulysses ve Guido Montefeltro ateşin içindedirler ve konuşmaya başlamakta zorluk çekerler.
Ulysses Truva atı fikrini bulan kişidir, hileyle Truva'vatikanlıları yenen Yunanlıların liderlerindendir.
Onun gibi Askeri Strateji uzmanı olan Guido da hile ve kurnazlık konusunda meşhurdur.
Guido Cehennem Zebanilerini kandıramaz, “suç işlenmeden affedilemez; mantığa aykırı” diyen kara şeytanlar onu çukura atar.
Sicilya boğası
6ç yy da icat edilmiş işkence aracı. Pirinçten yapılmış parlak boğa şeklindeki heykelin içine suçluyu atıyorlar. Altına ateşi yakıyorlar. Canlı canlı yanan zavallı adamın iniltileri, dışarıya sanki boğanın bağırması gibi yansıyor.
Bunu ilk kurbanı da icat eden kişinin kendisi. Bu boğanın yapılmasını emreden Kral Perillus önce sen gir bakalım diye icat eden adamı boğanın içine atıp yakmış ama sonunda kendisi de devrilip aynı şekilde can vermiş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder