15 Aralık 2023 Cuma

Apollo

 


Aşağıda savaş bütün hızıyla sürmekteydi. Truvalıların üç ağır topu vardı: Hektor, Sarpedon ve Aeneas. Diomedes’in niyeti Aeneas’ın işini bitirmekti. Oğlunu korumaya çalışan Afrodit’i bertaraf ettikten sonra tekrar saldırmaya hazırlandı. Fakat o da ne? Tam Aeneas’ın üzerine saldıracakken karşısında Apollo’yu buldu. Apollo, Afrodit’e olanları görmüştü, Afrodit Aeneas’ı düşürdüğünde o kurtarmaya yetişti. Tam Aeneas’ı kaldırıp götürecekken, sağdan soldan araya girmeye çalışan Diomedes’i hayretle fark etti.

Apollo kollarını açmış Aeneas’ı koruyordu. Diomedes korkmuyordu, gerileyip tekrar hamle yapmaya çalışıyordu. Niyeti Aeneas’ı öldürüp, meşhur zırhını almaktı. Apollo üç defa Diomedes’ in saldırısını önledi, Diomedes geri çekilmiyordu. Dördüncü de Apollo’nun sabrı taştı: “Ne bu çılgınlık Diomedes, sen tanrılara nasıl karşı çıkarsın? Sen ve ben aynı değiliz. Hiçbir zaman da olmayacağız. Çekil karşımdan! Defol!” dedi.

Diomedes sadece biraz geri çekildi, Apollo Aeneas’ı kapıp, dağın tepesine, Bergama tapınağına götürdü. Tapınağın gizli odasında Leto ve Artemis, genç adamı sağlığına kavuşturdular. Bu arada Apollo gidip Ares’i buldu. Diomedes’ in neler yaptığını anlattı, “Sen savaş tanrısısın, git bu adama mâni ol” deyip, tapınağa geri döndü.

Ares hemen fırladı, Trakya Prensi Acamas kılığına girip, Truvalıları yüreklendirmek için aralarına katıldı.

Bu arada Sarpedon da Hektor’a “Niye cesaretiniz kırıldı? Sizinkiler nerede, Priam’ın oğulları damatları niye savaşmıyorlar? Sen burada yalnızsın. Bak ben Likya’dan geldim sana yardıma. Diğerleri gibi yağma için değil, sadece yardım için geldim. Truvalılara söyle, kaçmasınlar savaşıp kadın ve çocukları korusunlar” dedi. Böyle giderse bunlar kaleyi ele geçirecekler. Savaşırsanız kimse sizi suçlayamaz tarih önünde” dedi.

Sarpedon’ un sözleri Hektor’u sarsmıştı. Arabasından inip askerleriyle konuşmaya gitti. Truvalılar bir sonraki çatışmaya hazırlandılar. Düşman yakınlaşıyordu.

Ares Truvalılara yardım ederken, Aeneas da iyileşmişti. Apollo onu da savaş meydanına yolladı. Askerler onu sağ salim aralarında görünce sevindiler ama savaşın kargaşasında bir şey soramadılar.

Odyseus, Diomedes, Ajaks hepsi bir askerlerin başındaydılar. Yunan tarafından ne gerileme ne korku vardı.

Ares ile Aeneas birlikte savaşıyor, Yunan tarafına çok kayıp verdiriyordu. Diomedes Ares’ i gördüğünde hayretle geri çekildi. Arkadaşlarına bağırdı “Ares gelmiş, tanrıyla savaşamayız” dedi.

O sırada Ajaks birini öldürmüştü, zırhını almaya çalışıyordu. Truvalılar müsaade etmediler. Ajaks ancak kendi mızrağını çekebildi talihsiz adamın vücudundan…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder