7 Aralık 2023 Perşembe

Ok Yaydan Çıktı

 


Athena zaten hazır bekliyordu, babasından işareti alınca adeta bir kuyruklu yıldız gibi gökyüzünden geçti hızlıca, aşağıya tam iki ordunun arasına indi. Askerler şaşırdı, telaşlandılar. “Ne oluyor? Bu savaş bitmeyecek mi? Hani antlaşma yapılmıştı, Zeus adına, ne oldu şimdi?” Dediler.

Athena asker kıyafetine bürünmüş halde Yunanlıların arasına karıştı, meşhur okçu Pandarus’u aramaya başladı. Yanına gidip, “Sen en iyi okçusun, önünde bir fırsat var. Menelaus’u görüyor musun, at okunu, öldür onu. Truvalıların kahramanı olursun sana servet verirler. Hele Paris neler vermez” dedi. Şaşkın Pandarus kandı bu sözlere, okunu doğrulttu nişan aldı.

Athena okçunun yayını doğrultmasıyla fırlayıp soluğu Menelaus ‘un yanında aldı. Gelen okun yönünü şaşırttı çünkü maksadı Menelaus ’un ölmesi değil, sadece yaralanması ve ateşkesin bozulmasıydı. Bu sayede Truvalılar suçlu duruma düşecekti.

Ok Menelaus ‘un zırhı altın savaş kemeri arasından vücuduna isabet etti. Yunanlıların meşhur savaşçısı yere düştü. Yan tarafından kan boşaldı, bacağından aktı.

Athena öldürücü darbeyi elinin tersiyle savmıştı. Bu hareketi bir annenin bebeğin yüzünden sinek kovmasına benzetilmiş çünkü Athena, Yunan komutanlara kıymet veriyor.

Agamemnon kardeşine ok atıldığını gördü, onun yere düşmesiyle sarsıldı. Menelaus ‘un vücudu acıyla büküldü, inledi. Agamemnon da inler gibi “Ah kardeşim buraya senin için geldik, yoksa senin vücudunu burada bırakıp mı gideceğiz” dedi. Etrafına adamları toplanmıştı, herkes üzüldü söylenmeye başladılar. Agamemnon ağıt yakıyordu. “Güya barış yapacaktık bak sözlerini tutmadılar. Zeus bunların belasını şimdi vermezse ileride mutlaka verir” dedi. Böyle söylüyordu çünkü krallar tarafından yapılan sözleşme kutsaldı. Kurban kesilmiş, şarap toprağa dökülmüştü. Pandaros’un akılsızlığı bu duruma neden olmuştu.

Agamemnon “Truva’nın sonu gelecek Priam da oğulları da ölecek. Bunu biliyorum ama sen burada ölürsen biz memleketimize utanç içinde döneceğiz” dedi kardeşine.

Menelaus başını kaldırdı “Telaş etme bir şeyim yok, askerlerin moralini bozma. Yara derin değil. Kemerim mâni oldu oka” dedi.

Agamemnon bu kadar konuşmadan sonra doktor çağırmayı akıl etti, hemen haberci koşturdu. Machaon isminde meşhur bir doktor geldi. Onun elleri şifalıydı. Menelaus’ un kemerini açtı, ok ucunu vücudundan çıkardı, yarayı temizleyip, merhem sürdü, sardı. Komutanlar gelmiş seyrediyorlardı. Menelaus’un iyileşeceği anlaşılınca savaş hazırlığına başladılar.

Kral Agamemnon için vakit gelmişti. Bu saatten sonra ne uyuyabilir ne de başka bir şey yapabilirdi. Bütün aklı fikri savaştaydı. Tek tek bütün kıtaları gezdi yüreklendirecek konuşmalar yaptı, askeri savaşa hazırladı. Eğer isteksiz olan varsa onları azarladı. “Ne istiyorsunuz, Truvalılar gelip sizi gemilerinize çarpsınlar mı?” dedi. Giritlilerin canla başla çalıştığını görünce sevindi, kaptanları Idomeneus’ a övgüler yağdırdı.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder